Upratovací kalendár na rok 2021

Sponzorované odkazy:

Upratovací kalendár na rok 2021

Bolo vaším novoročným predsavzatím to, že budete udržiavať vašu domácnosť čistú, upratanú a že sa budete snažiť u vás doma niečo vylepšiť? Prinášame vám upratovací kalendár, kde na každý mesiac je pripravená jedna menej obľúbená úloha, ale zaručia vám, že bude u vás doma ako v klietke.

Teraz v čase pandémie trávime viac času doma, ale aj vďaka tomu strácame motiváciu k upratovaniu, keď vieme, že zajtra bude doma rovnaký neporiadok ako dnes, či už upraceme, alebo nie. Existuje veľa dobrých dôvodov, prečo sa venovať upratovaniu domova, v neposlednom rade je to dobré aj pre vaše duševné zdravie. Našu náladu neupravený, alebo špinavý domov priamo ovplyvňuje.

Január

Tento rok už január nestíhame, ale tento mesiac je skvelý pre generálne upratovanie a prerábanie detských izieb. Vianočné darčeky potrebujú svoje miesto a tak je treba tie staré pretriediť a venovať ďalej. Tiež oblečenie od Ježiška potrebuje miesto v skrini a to, ktoré je vašim deťom malé, už akurát zaberá miesto.

Február

Kedy ste naposledy upratovali pod posteľou, alebo za pohovkou? Teraz je čas urobiť práve toto. Venujte sa vo februári upratovaniu na ťažko dostupných miestach. Vyčistite radiátory, garniže, žalúzie, na vrchnej časti vysokých skríň a pod.

Marec

V marci prichádza nielen jar, ale tiež čas na to, aby sme sa postarali o textílie v našej domácnosti. Na čalúnenie, koberce, rolety a závesy sa často pri upratovaní zabúda. Vyperte všetko, čo vyprať možno, na koberce a čalúnenie si požičajte špeciálny stroj, ak váš vysávač nemá mokré čistenie. Nezabudnite ani na dekoračné vankúšiky.

Apríl

V apríli vyčistite okná, rámy a parapety, aby mohlo slniečko preniknúť do vašich príbytkov.

Máj

V máji nielen oslavujeme dva štátne sviatky, ale je čas, aby sme sa zabývali na záhrade. Upracte v skleníku, v garáži, pripravte gril na grilovaciu sezónu. Na záhrade bude v máji veľa práce, ale keď si „máknete“ budete mať v lete pokoj. Pohrabte odumreté lístie z trávnika, zameťte terasu, cesty a spevnené plochy. Budete sa diviť, aký vplyv to bude mať na celkový vzhľad vašej záhrady. Nezabudnite zdvihnúť kvetináče a zamiesť voľnú zeminu, ktorá sa vymýva a zhromažďuje sa pod nimi. Prácu na záhrade si rozplánujte na menšie úkony.

Jún

Jún si vyhraďte na kutilské práce. Opravte kvapkajúce kohútiky, namažte pánty na dverách, natrite, čo treba.

Júl

V júli zvyčajne trávime voľný čas na výletoch, či na záhrade. Keď bude pršať, upracte si v knižniciach, kuchynských skrinkách, skriniach, alebo v kúpeľni.

August

Vďaka tomu, že v lete veľmi často chodíme dovnútra a von, sa doma hromadí veľa špiny. Venujte sa upratovaniu podláh. Kúpte nové koberce, opravte drobné nedostatky na plávajúcich podlahách, celý byt vyčistite parným čističom. Para zbaví vašu domácnosť všetkých baktérií a vírusov. Navyše uvoľnia všetky odolné nečistoty bez veľkého úsilia pri zoškrabovaní.

September

V septembri pripravte váš dom na jesenné leňošenie. Upracte dôkladne obývaciu izbu. Vysajte pohovku a kreslá, ak máte domáceho maznáčika, odstráňte všetky chlpy. Vyperte dôkladne všetky deky a prikrývky.

Október

Tak ako zvieratká si na jeseň zútulňujú a zatepľujú nory, vy si poriadne upracte v spálni. Začína byť chladno a je čas vymeniť letné periny za hrejivejšie zimné. Vyperte všetku posteľnú bielizeň vrátane náhradných súprav pre hostí a postupujte podľa pokynov na pranie, alebo chemické čistenie. Periny a vankúše, ktoré môžu zadržiavať roztoče a pot vyperte tiež, alebo ich odneste do čistiarne.

Povysávajte a otočte matrac, povysávajte a utrite rošty postele, dôkladne upracte pod posteľou, pretože to je kľúčová oblasť, kde sa môžu v priebehu času hromadiť chuchvalce prachu a odumreté bunky kože.

Nezabudnite v októbri zazimovať záhradu, upratať opadané lístie, bazén, gril a náradie.

November

Počas daždivého novembra budete mať čas očistiť všetky vaše spotrebiče. A nehovoríme len o chladničke a rúre. Nie je to vidieť, ale vnútri práčok, sušičiek a umývačiek sa hromadí vodný kameň, špina a pracie prostriedky, takže sú náchylné k plesniam a baktériám. Kúpte si špeciálne čističe na konkrétne spotrebiče, ušetrí vám to veľa času. Nezabudnite ani na kávovar, toaster, rýchlovarnú kanvicu a kuchynského robota. Elektroniku – notebooky, televízory a telefóny vyčistite pomocou špeciálnych vlhčených obrúskov na obrazovky, vďaka tomu sa na nich bude pomalšie usadzovať prach.

December

Záverečné upratovanie roka by malo byť zamerané na prípravu vášho domu na Vianoce a oslavy príchodu Nového roka. Poriadne vyčistite kúpeľňu a kuchyňu. Vyzdobte byt vianočnými dekoráciami, ozdobte stromček a uvidíte, že budete radi, že ste sa počas roka snažili a budete tak mať v decembri viac času na vašich blízkych.

Článok Upratovací kalendár na rok 2021 bol publikovaný 9. února 2021 v 00.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...