Jarné upratovanie garáže

Sponzorované odkazy:

Jarné upratovanie garáže

Ako na jarné upratovanie domu, vieme tak nejako všetci. Ale ako si produktívne upratať v garáži, aby to nezabralo veľa cenného času?

Cez zimu sa nám v garáži nahromadí veľa vecí, ktoré tam ani nemajú čo robiť. Odložené oblečenie, ktoré sme chceli darovať na charitu, vianočné ozdoby, vybavenie na lyže a množstvo ďalších vecí, ktoré sme nemali kam dať a skončili v garáži. Tiež je najvyšší čas pripraviť záhradný nábytok, kosačku a náradie.

Organizácia raz a navždy

Ak máte v garáži toľko nepotrebného haraburdia, že radšej autom parkujete pred domom, bude to chcieť naozaj generálne upratovanie a veľkú reorganizáciu priestoru. Choďte na to vedecky a kúpte si plán. Spíšte si zoznam vecí, ktoré potrebujete v garáži nevyhnutne uložiť. Či už ide o bicykle, lyžiarske, či rybárske vybavenie, vybavenie na záhradu. Vďaka zoznamu si lepšie uvedomíte, koľko úložných priestorov, regálov a políc budete potrebovať.

Smelo do triedenia

Keď už máte plán, vyhrňte si rukávy a dajte sa do práce. Nanoste všetky veci na jednu hromadu a roztrieďte do troch kategórií:

  • Veci, ktoré si ponecháte,
  • Veci na darovanie (popr. predaj)
  • A veci na vyhodenie.

Postupujte naozaj nekompromisne, aby ste mali v garáži upratané raz a navždy. Oblečenie, ktoré sa krčilo v garáži vo vreciach, ktoré ste chceli darovať na charitu, rovno dajte do auta, aby vás to nútilo ich tam odviezť čo najskôr. Veci, ktoré chcete predať, okamžite odfoťte a dajte inzerát, napríklad na facebookový Marketplace. Dôležité je, urobiť to hneď. Inak to dopadne tak, že sa budú krčiť na kope v garáži a budete o ne zakopávať ešte na jeseň.

Regálové systémy

Ak môžete si dovoliť regálové systémy na mieru, určite si ich kúpte. Menej majetní si budú musieť vystačiť s existujúcimi prvkami, či vlastnoručne urobenými policami z toho, čo dom dal. To nevadí. Najdôležitejšie je, že každá vec bude mať v garáži svoje miesto. Ak schovávate vaše bicykle v garáži, popremýšľajte o závesnom systéme, vďaka ktorému môžu byť kolesá umiestnené pri strope a ušetríte tak veľa miesta. V regáloch majte systém. Veci trieďte podľa spôsobu použitia – športové potreby, záhradné náčinie, náradie, prípravky na starostlivosť o automobil atď.

Podrobné upratovanie

Pozametajte podlahu, pokojne opláchnite hadicou, mastné fľaky od oleja vám pomôže zneškodniť špeciálny odmasťovač, zbavte sa pavučín, umyte okno a garážové brány. Tie si zaslúžia sezónnu údržbu, namažte pánty, prípadne nechajte nastaviť zatváranie.

Využite výšky

Zaveste rebríky, hrable, bicykle a ďalšie menej používané alebo predmety, ktoré zaberajú veľa miesta na stenu, alebo k stropu, aby ste ušetrili viac miesta v regáloch a na poličkách. Tam uložte menšie predmety do priehľadných boxov a označte ich, aby vám odpadlo nekonečné hľadanie.

Článok Jarné upratovanie garáže bol publikovaný 16. března 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...