Generálne jarné upratovanie - viete, čoho sa zbaviť?

Sponzorované odkazy:

Generálne jarné upratovanie - viete, čoho sa zbaviť?

Aj keď je ešte len február a väčšina z nás sa do jarného upratovania väčšinou púšťa až pred veľkonočnými sviatkami, majte tento rok trochu náskok a upracte si doma už teraz. Zlé počasie a proti koronavírusové opatrenia nás rovnako nútia tráviť viac času v našich domovoch, tak prečo to nevyužiť. Okrem uprataného a dobre organizovaného domu, získame viac času na výlety, až bude vonku teplejšie.

Upracte si nielen doma, ale aj na záhradeUpracte si nielen doma, ale aj na záhrade

Tento rok vezmite jarné upratovanie naozaj z gruntu a zorganizujte a preberte veci, ktoré u vás doma nemajú čo robiť. Kde s jarným upratovaním začať? Napríklad v špajze. Všetko zo svojej špajze vyberte von, jedine tak budete mať naozaj prehľad, čo sa v nej ukrýva. Poriadne všetky poličky vydezinfikujte, vyvetrajte a zotrite podlahu. Vyhoďte všetko čo je preexpirované. K ruke sa vám bude hodiť papier a ceruzka, aby ste si mohli písať nákupný zoznam, až zistíte, čo vám chýba a čo budete musieť kúpiť nové.

Potom choďte do skrine, kde máte uložené obrusy a obliečky, všetko čo má na sebe škvrny, je vyprané, či deravé nekompromisne vyhoďte.

Zbytočné dekorácie

Rozbité sezónne ozdoby, zlepované figúrky, plyšáky bez očiek, nevhodné suveníry z ciest od známych. Všetko zaberá miesto. A aj keď majú tieto veci pre vás istú sentimentálnu hodnotu, darujte ich, či vyhoďte. Môžete si ich vyfotiť na pamiatku, ale doma nemajú čo robiť. Rovnako ako staré CD a DVD nosiče, na ktorých sú filmy a rozprávky. Rovnako sa na ne už nebudete nikdy pozerať.

Zbavte sa zbytočných dekoráciíZbavte sa zbytočných dekorácií

Vráťte sa do kuchyne a preberte svoju zbierku plastových dóz na potraviny. Uvidíte, že vlastníte veľa viečok bez nádob a nádob bez viečok. Tie dózy, ktoré nie sú kompletné, jednoducho musia preč z domu. Keď už budete v kuchyni, vyhoďte prasknuté a otlčené taniere a poháre.

Zbavte sa starých kníh

Pokiaľ sú regály vašej knižnice preplnené, zvážte, či by nemohli knihy urobiť radosť niekomu inému. Odhláste predplatné časopisov, všetky sa dajú ľahko dostať v digitálnej podobe, akurát zbytočne míňate peniaze a neprečítané časopisy robia ďalší neporiadok v domácnosti.

Pretrieďte hračky

Deti určite pod stromčekom našli množstvo nových hračiek. Urobte si čas a pretrieďte im hračky. Poškodené vyhoďte. Tie hračky, z ktorých už vaše deti vyrástli, darujte menej šťastným deťom do detského domova, alebo ich predajte na internete.

Urobte si poriadok aj v počítačiUrobte si poriadok aj v počítači

Upracte si aj v počítači

Roztrieďte si fotografie do zložiek, zmažte vybavené emaily, upracte si na ploche a odinštalujte nepotrebné programy, ktoré iba počítač spomaľujú.

Preexpirované lieky

Tento bod je obzvlášť dôležitý, pretože by vám mohlo ísť o život. Porovnajte si svoju zbierku liekov, tie by mali byť vždy mimo dosahu detí. Vyhoďte všetky predchádzajúce lieky, doplnky stravy a suplementy. Stoja síce veľa peňazí, ale lieky po záruke vám môžu ublížiť. Rovnako tak vyhoďte kozmetiku, ktorú nepoužívate. Krémy a dekoratívna kozmetika majú po otvorení inú trvanlivosť, než je u zatvorených nádob. Čokoľvek ste nepoužili v poslednom roku, hoďte do koša.

Najhoršie nakoniec

Určite ste tento bod čakali, nikto to nerobí rád, ale pre uprataný dom je toto dôležité. Prejdite skrine, deťom vyraďte oblečenie, z ktorého vyrástli a vy si zo skrine vyhádžte príliš veľké, alebo príliš tesné oblečenie a nechajte si v nej iba to, čo naozaj nosíte.

Článok Generálne jarné upratovanie - viete, čoho sa zbaviť? bol publikovaný 22. února 2022 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...