Ako neplytvať vodou a ušetriť

Sponzorované odkazy:

Ako neplytvať vodou a ušetriť

Typická slovenská domácnosť platí za vodu okolo 600 € ročne. Každoročne sa cena za kubík vody zvyšuje a dá sa predpokladať, že tento trend bude pokračovať.

V tridsiatych rokoch 20. storočia si priemerný človek vystačil s iba 18 litrami vody denne – dnes používame asi 140 litrov denne. Iste vás zaujíma, ako aspoň trochu obmedziť plytvanie vodou vo vašej domácnosti.

Sprchovanie

Sprchovanie oproti plnej vani ušetrí nemalú časť nákladov za vodu. Ešte viac ušetríte, ak sa ľahko osprchujete. Namydlíte sa pri vypnutej vode a potom opláchnete. Skrátenie doby sprchovania o necelých tridsať sekúnd môže ušetriť štvorčlennej rodine až 200 eur na účte za vodu. Nasadenie hlavice s nízkym prietokom na vašu sprchu prinesie podobné výsledky. Ak môžete, udržujte teplomer sprchy na ideálnej teplote, aby ste nestratili čas správnym nastavením.

Čaj pre dvoch?

Dve tretiny ľudí varí zakaždým v rýchlovarnej kanvici viac vody ako potrebujú. Ohrievajte iba vodu, ktorú využijete. Tento tip na úsporu vody tiež zníži vaše náklady na elektrinu.

Vypnite vodu pri čistení zubov

Upokojujúci zvuk tečúcej vody ráno pri čistení zubov je poznať na vyúčtovaní za vodu. Nechajte kohútik vypnutý, zatiaľ čo si čistíte zuby a ušetríte až 40 eur ročne. Je to skvelé nielen pre vašu peňaženku, ale aj pre životné prostredie.

Zapínajte iba plnú umývačku a práčku

Prenechajte umývanie riadu umývačke. Umývačka riadu vie mimoriadne efektívne robiť to, k čomu bola vyrobená, a pravdepodobne ju v práci neprekonáte. Púšťajte ju však iba vtedy, keď je plná. Rovnako to platí aj u ďalších spotrebičov, ktoré využívajú veľa vody napríklad práčka. Trieďte bielizeň a zapínajte práčku, až keď bude optimálne zaplnená.

Ak z nejakého dôvodu potrebujete spustiť malú dávku bielizne, využite program, ktorý šetrí vodu, väčšinou je označený ako polovičná náplň, či ako eco program. Mnoho práčok má možnosť extra pláchacieho cyklu, preto tento krok preskočte, aby ste ušetrili vodu. Až budete kupovať novú práčku, vyberajte takú, ktorá sľubuje menšiu spotrebu vody a elektriny.

Zalievanie kvetov

Skúste šetriť aj na takej banalite, akým je zalievanie kvetov. Ak máte domáceho maznáčika, ktorému meníte vodu dvakrát denne, nebojte sa využiť nevypitú odstátu vodu z jeho misky na zaliatie kvetín.

Využívajte dažďovú vodu

Pre zalievanie kvetov v záhrade využívajte dažďovú vodu. Síce to nie je tak komfortné ako zalievanie pomocou záhradnej hadice a budete sa musieť ťahať s kanvami, ale pre rastliny je dažďová voda prínosnejšia, než chlórovaná voda z vodovodného potrubia. Umiestnite pod odkvap rôzne nádrže, ktoré vám pomôžu zachytiť dažďovú vodu.

Takto nazbieranú vodu môžete použiť na vyčistenie podrážok topánok, čistenie záhradného náčinia a kvetináčov, zalievanie aj izbových rastlín, naplnenie záhradných jazierok a podobne.

Toaleta

Investujte do toalety, ktorá má dve možnosti spláchnutia. Menší objem vody a väčší. Splachovanie toalety predstavuje až jednu štvrtinu spotrebovanej vody v domácnosti. Ak máte staršiu toaletu, tak určite viac. Dajte pozor, aby vaša toaleta nepretekala, až vám príde účet za vodu, nestačili by ste sa čudovať! Rovnako tak čo najskôr opravte kvapkajúce kohútiky. Máte nejaké ďalšie nápady, ako využiť dažďovú vodu? Podeľte sa s nami!

Článok Ako neplytvať vodou a ušetriť bol publikovaný 24. dubna 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...