Malé jazierko v záhrade môže mať naozaj každý - stačí vedieť ako na to

Sponzorované odkazy:

Malé jazierko v záhrade môže mať naozaj každý - stačí vedieť ako na to

V minulom článku sme sa venovali bezpečnosti detí pri bazéne. Keď už sme pri tej vodnej ploche v záhrade, pokiaľ nechcete mať doma bazén plný chlórovanej vody, ale nemienite sa vzdať vodnej plochy v záhrade, ideálnym riešením je záhradné jazierko.

Nemusí sa veľkosťou rovnať juhočeským rybníkom. Stačí vám iba vhodná nádoba a pár znalostí a môžete mať krásne jazierko s priemerom jedného metra. A nebudete musieť ani investovať do nákladného okysličovania a čističky vody.

Jazierka sú nádhernými záhradnými prvkami, dokonca v nich môžete pestovať okrasné vodné rastliny. Navyše pomáhajú rozšíriť prírodný biotop vašej záhrady, prilákajú totiž aj nových obyvateľov do záhrady. Nielen hmyz, ale napríklad aj žabky, či si u vás oddýchnu vodné vtáky pri ďalekej ceste – záleží aj na jeho veľkosti samozrejme.

Stavba malého záhradného jazierka

Jazierko si ľahko vyrobíte sami. Môžete si kúpiť špeciálnu nádobu, či využiť niečo, čo sa vám váľa v dielni a investovať do špeciálnej nepriepustnej jazierkovej fólie. Obyčajná vám poslúži svojim spôsobom tiež, ale v našich končinách vám časom popraská a vaša práca vyjde navnivoč. Skvelou ozdobou záhradného jazierka sú solárne fontánky, ktoré dokážu oživiť vašu záhradu, niektoré fontánky na trhu dokážu aj pomôcť s okysličovaním vo­dy.

Pre stavbu jazierka bude dobré vopred starostlivo vybrať miesto, nie je vhodné miesto úplne v tieni, lepšie je slnečné miesto, kde svieti slniečko aspoň 5 hodín denne. Jazierko by malo ležať na rovine, nedávajte ho do blízkosti listnatých stromov, inak to budete na jeseň ľutovať.

Máte obavu, že si na záhradu vďaka jazierku prilákate komáre? Nemusíte, len bude treba vodu udržovať chode a hlavne čistú. Taká voda komárov nebude lákať.

Ak plánujete jazierko vybudovať v nádobe, vyberte takú, ktorá bude mať viac úrovní hĺbky vody, nech môžete do plytšej vody zasadiť kvety a hlbšiu vodu ocenia napríklad žabky.

Článok Malé jazierko v záhrade môže mať naozaj každý - stačí vedieť ako na to bol publikovaný 1. srpna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...