Zaobstarali ste si dom? A čo ďalej?

Sponzorované odkazy:

Zaobstarali ste si dom? A čo ďalej?

Po nekonečnom obiehaní katastra, banky a realitných kancelárií ste sa dočkali. Máte v ruke kúpnu zmluvu a kľúče od vysnívaného domu. Teraz už zostáva len zavolať sťahovákov, obehať úrady a zariadiť si zmenu adresy.

Prvý rok v novom dome

Ak ste si nenajali dizajnéra a nenechali si zariadiť interiér a záhradu na mieru a nepresťahovávate sa do „hotového“, čaká vás veľa starostí, ale nebojte sa, budú väčšinou príjemné. Pretože budete budovať svoj domov.

Hneď ako za sebou zavriete dvere svojho domova a nasťahujete si oblečenie a nábytok, v prvom rade zaistite, aby každý člen rodiny mal kde spať, vybaľte najdôležitejšie dokumenty, ktoré budete potrebovať na prepísanie trvalého pobytu, prihláste sa k odberu plynu a elektriny, odhláste ich v bývalom byte. Skontrolujte, či ste zariadili všetko potrebné pri opustení predchádzajúceho bývania. Či môžete žiť v novom dome v pokoji. Opomenutie jednej zloženky, nedoplateného poplatku za odvoz komunálneho odpadu a podobné delikatesy sa môžu ozvať za niekoľko rokov a verte, že zo sto eurových opomenutí, to môžu byť poriadne sumy.

Drobné úpravy

Ak ste nekúpili úplne nový dom, vytiahnite náradie a kritickým okom skontrolujte svoj nový domov. Opravte kvapkajúce kohútiky, utiahnite kľučky, namažte pánty, vymeňte žiarovky. Nezabudnite na menovku na dvere, na zvonček a na poštovú schránku. Ak máte psa, či mačku, prejdite záhradu, skontrolujte plot, aby vám domáci maznáčik neutiekol, alebo nemohol zjesť niečo, čo by mu mohlo ublížiť. Rodičia detí by mali skontrolovať, či dieťa nemôže spadnúť na nejaké črepy, do nezabezpečenej záchytky, kanálu, alebo do bazéna. Nezabudnite tiež zameniť zámok – do vášho domu mal prístup predchádzajúci majiteľ, realitní makléri a množstvo ďalších ľudí. Ak máte v dome alarm, zmeňte kód. A hlavne si svoj nový dom poistite!

Plánovanie

Ak sa chcete zabývať pomocou vlastných síl a nebude vám pomáhať architekt, či dizajnér, vyhraďte si pokojné nedeľné popoludnie na „vojnovú“ poradu s rodinou. Sadnite si, vezmite do ruky ceruzku a papier, k ruke si dajte notebook, aby ste mali kde čerpať inšpiráciu a začnite plánovať premenu vášho nového domu na domov.

Poraďte sa s deťmi, v akom štýle by si priali mať zariadenú izbičku, ako by si želali vymaľovať. Spoločne sa dohodnite, akú kúpite sedaciu súpravu, či budete mať v obývacej izbe tapety, či farebné steny, či si zaobstaráte do nového domu akvárium, či si zariadite domácu posilňovňu. Vyhnite sa rýchlemu zariaďovaniu a prerábaniu bez rozmyslu, unavíte sa, navyše nepremyslený nákup nevhodného vybavenia a stavebných materiálov lezie do peňazí. Pokojne si urobte na každý týždeň plán, kde uvediete, akým miestnostiam, či projektom sa budete venovať. Napríklad detskú izbu urobíte v máji, spálňu v júni a obývačku zariadite spoločnými silami cez prázdniny atď.

Plánovanie je dôležité aj pre prípad, že ste sa pri nákupe domu vydali z peňazí, nákup nového vybavenia bude tiež niečo stáť a tak si môžete ** naplánovať výdavky **, podľa ich priority. Od postelí, cez sedaciu súpravu, až po novú elektroniku a dekorácie. Určite viete, že nová práčka bude dôležitejšia, než obraz na stenu.

Nebojte sa požiadať si o pomoc

Aby pre vás bývanie nebolo nočnou morou a ďalšie práce po práci, požiadajte si o pomoc. Vaše deti vám môžu podať pomocnú ruku pri drobných domácich prácach. Spomeňte si, komu ste vy pomáhali so sťahovaním, strážením detí, poprípade maľovaním. Požiadajte rodinu a priateľov, nech vám prídu pomôcť. Maľovanie a upratovanie po ňom je vyčerpávajúce, určite máte nejakého známeho, ktorý vám pomôže so štukovaním, upratovaním a drobnými kutilskými prácami. Ušetrí vám to nielen veľa síl, ale aj finančných prostriedkov.

Nešetrite

Keď si kúpite nový dom a kupujete si nový nábytok, pri jeho výbere si dajte na čas a nešetrite. Väčšinou si plánujeme, že v dome strávime niekoľko desaťročí a tak dajte prednosť kvalitnému masívnemu nábytku, poprípade tomu vyrobenému na mieru, pred lacnými riešeniami, ktoré vydržia dva tri roky. Nikto nechce pracovať pri písacom stole, ktorý sa nepríjemne kýva a spať na posteli, ktorá vás zobudí pri každom otočení. Už pred nákupom popremýšľajte, v akom štýle chcete mať vybavenú danú miestnosť, aby aj jednotlivé kúsky nábytku tvorili harmonický priestor a ich farebné prevedenie medzi sebou ladilo. V tomto prípade dvojnásobne platí pravidlo: „Dvakrát meraj, raz rež“. Nikto nie je taký bohatý, aby si mohol kupovať lacné veci.

Článok Zaobstarali ste si dom? A čo ďalej? bol publikovaný 18. května 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...