Ako na to, aby sa vám spalo ako v rozprávke?

Sponzorované odkazy:

Ako na to, aby sa vám spalo ako v rozprávke?

V posteli trávime tretinu života a tak je potrebné, aby sa nám v nej páčilo, mala kvalitný matrac a rošt a navyše bola ozdobou našej spálne. Ako usporiadať spálňu tak, aby lákala k zaľahnutiu a snívali sa nám tam tie najkrajšie sny.

Určite milujete hotelové postele, ktoré majú nadýchané vankúšiky a prikrývky a spí sa na nich ako na obláčiku. Svoju spálňu si môžete „vyšperkovať“ podľa svojho vkusu, ale myslite pri tom na hlavnú praktickú stránku vašej spálne. Aby vás nebolel chrbát a predišli ste problémom s pohybovým aparátom, kúpte si kvalitný ortopedický matrac a k nemu zodpovedajúci rošt.

Pružinové matrace najlepšie fungujú s pevnými roštami, prípadne podložkami, latexové a penové matrace si zase lepšie rozumejú s lamelovými roštami. Pri výbere roštov myslite na to, že ich nekupujete na pár mesiacov a tak na nich pri ich nákupe nešetrite. Predovšetkým spáči na boku ocenia, ak sú matrace aj rošty v oblasti bokov a ramien pružnejšie a mäkšie, nebolia ich potom kĺby.

Čo sa týka vankúšov a periny – aj keď sa o ne pravidelne staráte, periete ich, alebo ich nechávate odborne čistiť, mali by ste si najneskôr každé dva roky kúpiť nové. Hromadia sa v nich roztoče a odumreté bunky vašej pokožky. Obliečky by ste mali najlepšie každý týždeň prať – z rovnakého dôvodu. Ak trpíte alergiou na prach a na roztoče, tým skôr. Môžete si tiež zaobstarať antialergický povlak na matrac, ktorý sa dá prať na šesťdesiat stupňov a zbavíte sa tak zbytočných roztočov.

Prikrývky

Ak chcete svojej spálni dodať punc luxusu, kúpte si prikrývku na posteľ. Nielenže je zaujímavým dekoratívnym prvkom, ale oceníte ju, aj keď doma máte domáceho maznáčika, ktorý si rád v posteli odpočinie. Prikrývka zabráni tomu, aby ste nemali na perinách a vankúšoch zbytočné chlpy.

Maľovka a dekorácie

Keď sa rozhodnete zariadiť spálňu, najskôr si ujasnite, aké farby zvolíte. Budete všetko ladiť do jednej farby? Preferujete svetlé pastelové farby, či skôr tmavšie, aby sa vám lepšie spalo? V súčasnej dobe je veľmi obľúbený minimalistický dizajn v tmavých odtieňoch kovu, sivej a tmavo hnedej. Našim mamičkám to príde príliš ponuré. Ale keď tieto farby doplníte napríklad tyrkysovou, pudrovo ružovou, či limetkovou, celú spálňu to rozžiari.

Nebojte sa textúr

Milujete romantický štýl? Nebojte sa pridať zamatové, či chlpaté vankúšiky, veľmi obľúbené sú teraz vankúšiky a deky vyrobené z minki látky. Ako kontrast môžete pridať pár damaškových, či saténových vankúšikov. Hra textúry a lesklého povrchu je veľmi zaujímavá.

Nezabudnite na svetlo

Veľmi často sa stáva, že spálňa je „chudobnou príbuznou“ čo sa týka osvetlenia. Ľudia veľmi starostlivo vyberajú osvetlenie do obývacej izby, ale pri spálni majú pocit, že to nie je dôležité, pretože sa tam predsa spí. Napriek tomu by malo byť osvetlenie kvalitné. Najvyššie jedno centrálne a niekoľko náladových, poprípade lampička na čítanie, ak zaspávate pri čítaní knihy.

V spálni je potrebná tma

Nezabudnite ani na zatemňovacie závesy, rolety, či žalúzie. Najmä v lete sa rozodnieva veľmi skoro a prirodzené svetlo by vás mohlo budiť.

Článok Ako na to, aby sa vám spalo ako v rozprávke? bol publikovaný 26. června 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...