Viete, ktoré veci nemajú vo vašej chladničke čo robiť?

Sponzorované odkazy:

Viete, ktoré veci nemajú vo vašej chladničke čo robiť?

Upratovanie chladničky je čas od času nutnosťou. Ani nie tak z estetického hľadiska, ale preto, že potraviny po záruke môžu ohroziť vaše zdravie. Nebudeme sa baviť o tom, akým prípravkom vašu chladničku vyčistíte najlepšie, ale poďme sa zamerať na veci, ktoré do nej nepatria.

Tiež keď máte večer chuť na sladké, stojíte pred chladničkou a premýšľate, kedy ste kupovali ten šalát, alebo ako dlho je otvorená tá tatárska omáčka? Najjednoduchším riešením je zakaždým, keď dávate nejaké potraviny do chladničky, označiť si dátum výroby, či otvorenie, pri veciach, ktoré síce majú dlhú trvanlivosť, ale po otvorení sa majú skonzumovať do dvoch dní, či do týždňa. Jedine tak budete mať vždy istotu, že nedostanete salmonelu, alebo ešte niečo horšie. Jednorazové obaly môžete popísať liehovou fixkou, škatuľky polepte nálepkami, ktoré potom ľahko zmyjete v umývačke riadu. Ďalším dôležitým upozornením je to, že keď si beriete niečo z chladničky, vždy si to preložte do misky, či na tanierik, pretože vaše ústa sú osídlené baktériami a tie, keď sa dostanú do jedla a dáte ho späť do chladničky, skazia sa rýchlejšie a môže vám byť nevoľno.

Potraviny bez viečka

Otvorili ste pohár kompótu, paradajkovej omáčky na cestoviny, či pohár olív, ale neviete, kam ste dali viečko? Buď použite nejaké univerzálne, alebo potraviny prelejte do inej uzatvárateľnej nádoby, alebo ich bez milosti vyhoďte. Môžu ich osídliť najrôznejšie mikroorganizmy. Navyše stratia svoju pôvodnú chuť a vôňu.

Plesnivé jedlo

Nahnité, či trochu plesnivé jedlo nemá v chladničke čo robiť! Nielenže pleseň je v celom kuse ovocia, či zeleniny, len nie je vidieť, takže sa jej nezbavíte skrojením, ale tiež môže poškodiť okolité potraviny. Chápeme, že ste sporiví, ale radšej hnilobe a plesniam predchádzajte. Skladujte ovocie a zeleninu v priedušnej nádobe, takej, v ktorej sa nedrží vlhkosť. Preventívne môžete ovocie a zeleninu umyť zmesou octu a vody.

Pozor na potraviny, ktoré skladujete vo dverách chladničky

Chlad spomaľuje rast mikroorganizmov, a preto je veľmi dôležité si uvedomiť, že záleží aj na mieste v chladničke, kam potraviny umiestnite. Radšej dávajte potraviny, ktoré majú tendenciu sa kaziť rýchlejšie na police, než do dverí. Aj keď výrobcovia chladničiek stále umiestňujú organizéry na vajíčka do dverí chladničky, nedávajte ich tam. Potraviny vo dverách chladničky, nie sú v konštantnom chlade, pretože dvere chladničky sa neustále otvárajú a zatvárajú. Nikdy tam napríklad neskladujte odsávané materské mlieko, mohli by ste svoje bábätko ohroziť na živote.

Aromatické potraviny

Olomoucké syry, ryby, plesnivé syry a podobné aromatické potraviny skladujte v uzatvárateľných škatuľkách, či v sklenených dózach. Je to jednoduchšie, než sa potom zbavovať zápachu. Ak používate na ovoňanie chladničky kávu, či jedlú sódu, po mesiaci by ste ich mali vymeniť, absorbujú do seba pachy, a po takej dobe už nie sú funkčné.

Mäso

Aj keď sú pokrmy uvarené, neskladujte napríklad mäso dlhšie ako tri dni. Ak si nie ste istí, či pokrm ešte môžete konzumovať, radšej ho vyhoďte. Za zdravotné problémy vám to nestojí.

Čerstvosť potravín vám pomôžu uchovať dlhšie vákuové systémy, ktoré zo špeciálnych škatuliek, alebo vreciek odsajú vzduch.

Článok Viete, ktoré veci nemajú vo vašej chladničke čo robiť? bol publikovaný 4. září 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...