Na jeseň sa zo záhrady presunieme domov. Ako pripraviť vašu domácnosť na jesenné obdobie?

Sponzorované odkazy:

Na jeseň sa zo záhrady presunieme domov. Ako pripraviť vašu domácnosť na jesenné obdobie?

S prvým poletujúcim listom pomaly, ale isto začneme zazimovať našu záhradu a je čas upratať záhradný nábytok. Teraz budeme pol roka tráviť viac času v domácnosti, záhradná kuchyňa bude zívať prázdnotou a my sa zaboríme do deky pri televízii. Skôr, než začne pršať a fúkať, by sme mali našu domácnosť pripraviť na našu prítomnosť. Ako na to?

Sledujte módne trendy

Ak ste sa rozhodli, že tohtoročnú jeseň venujete renovácii vášho domova, je najvyšší čas sledovať predikcie bytových dizajnérov a zistiť, čo je tento rok na jeseň in. Pri poslednom kosení trávnika tak môžete vymyslieť, ako si to doma prestaviate.

Vyčistite rúru

Čistenie rúry nie je práve obľúbená domáca práca, ale určite je dobré ju v tejto ročnej dobe dôkladne vyčistiť, pretože začneme miesto grilovania zase variť a piecť doma. Existuje veľa babských rád, ako si túto činnosť uľahčiť, ale nejaký kvalitný čistiaci prostriedok sa bude hodiť tiež.

Dom dôkladne upracte

Najčastejšie upratujeme pred príchodom vianočných a veľkonočných sviatkov, ale podrobne upratať by ste si mali aj na jeseň. Deti prinesú zo školy veľa kníh a zošitov, oblečenie im bude malé, je potrebné ho pretriediť, aby mali kam dávať nové oblečenie, ktoré ste im kúpili do školy. Umyte okná, vyraďte poškodené a malé topánky, utrite prach, vyčistite sedaciu súpravu a dôkladne povysávajte a zotrite.

Krb

Prikurujeme si na jeseň krbom? Nechajte skontrolovať komín, vyčistite krb, poprípade odstráňte sadze. Skontrolujte náčinie ku krbu. Škvrny od sadzí na obložení krbu najľahšie vyčistíte pomocou jedlej sódy a teplej vody.

Pozvite jeseň k sebe domov

Na prechádzke pozbierajte jesenné dekorácie, prevoňajte svoj príbytok nejakou príjemnou jesennou vôňou. Veľmi obľúbený je jablčník, ktorý je zaujímavou alternatívou k aromalampe. Naviac – jablká k jeseni proste patria. Máte na záhradke kvety? Usušte ich a vyrobte si kyticu. Ďalšie vône, ktoré ladia s jeseňou je škorica, vanilka, šípky, borovica.

Upracte si v skriniach

Oblečenie sme už spomínali. Máme na mysli všetky špajze, kuchynské zákutia, skrinky, kde schovávate potraviny. Potraviny po záruke vyhoďte, ak pri upratovaní zistíte, že vám niečo chýba, priebežne si píšte chýbajúce suroviny na nákupný zoznam.

Sviečky

Všimli ste si, že sa veľmi dlho drží obľúbený hygge štýl? Škandinávci si vedia zariadiť svetlo v dome, aj keď príliš veľa slnečných dní nemajú. Milujú totiž najrôznejšie svetelné reťaze a sviečky. Je len na vás, či zvolíte klasické, či aromatické. Mäkké a hrejivé svetlo sviečok navodí romantickú atmosféru a zaženie jesenné depresie.

Zateplite vaše miestnosti

Je čas vybrať prikrývky, mäkučké deky a chlpaté vankúšiky, nech sa máte do čoho počas chladných večerov zababušiť. Máte opozerané dekoratívne vankúšiky? Nemusíte ich hneď vyhadzovať, stačí im zaobstarať novú návlečku. Lacno ich zoženiete napríklad v Jyske, Pepči, Kiku, zaujímavé ornamenty má často aj Ikea. Chcete sa zabaviť? Skúste si návlečky na vankúšiky ušiť sami. Budete mať istotu, že máte doma originál.

Článok Na jeseň sa zo záhrady presunieme domov. Ako pripraviť vašu domácnosť na jesenné obdobie? bol publikovaný 25. září 2021 v 10.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...