Ako na povianočné upratovanie?

Sponzorované odkazy:

Ako na povianočné upratovanie?

Pred vianočnými sviatkami všetci upratujeme, ako keby k nám domov namiesto Ježiška mala prísť kontrola z hygienickej stanice. Keď sa potom po Vianociach pri oberaní vianočného stromčeka rozhliadneme po dome, vidíme, že všetka decembrová snaha prišla navnivoč. V mnohých domovoch je tu po sviatkoch väčší neporiadok, než pred vianočným upratovaním. Čím to je?

Na Vianoce totiž dostaneme veľa darčekov, ktoré zatiaľ nemajú svoje miesto. Tiež pribudlo aj množstvo nového oblečenia. Počas vianočných a silvestrovských osláv príliš času na upratovanie nebolo, navyše bola rodina celé dni doma a neporiadok je na svete.

Najmä ak máte malý byt, môže byť neporiadok „viac vidieť“. Oberte si v kľude vianočný stromček, gule a ostatné vianočné dekorácie upracte na svoje miesto a stanovte si „bojový plán upratovania“. Nemusíte znovu drhnúť okná, ale venujte jedno popoludnie dôkladnému povianočnému upratovaniu. Vyhádžte krabičky od vianočných darčekov, pokiaľ ste tak ešte neurobili. Preberte s deťmi hračky a tie, s ktorými sa už nehrajú, dajte do krabice a odneste na charitu, nové hračky tak budú mať svoje miesto a vám ubudne množstvo optického neporiadku, aspoň v detskej izbe.

Ak ste mali u vás hostí na prespanie, vyperte lôžkoviny, upracte ich do skrine, aby boli pripravené pre ďalšie návštevy. Upracte tiež sviatočné taniere, etažéry, vyperte dečky a obrusy s vianočnými motívmi a tiež ich schovajte na budúci rok.

Preberte zásuvku, v ktorej máte schovanú starú elektroniku, pokiaľ vám Ježiško doniesol nové mobilné telefóny, tie staré – schované pre strýka príhodu, nemusíte schovávať, skúste ich predať, či niekomu darovať. Aj v zásuvke so starou elektronikou nemusia byť nabíjačky na mobily, ktoré už pekných pár rokov nevlastníte.

Našli ste pod stromčekom nejaké nové hrnčeky a ďalší riad do kuchyne? Preberte to existujúce a všetko obité, či inak poškodené vyhoďte. Tiež sa zamyslite nad zbierkou plastových krabičiek a fľaštičiek na pitie, ktoré tak rady zaberajú drahocenné miesto v kuchynskej linke.

Ježiško bol určite štedrý, aj čo sa kozmetiky týka, preto pretrieďte zbierku v kúpeľni a po expirácii, či dlho otvorenú dekoratívnu kozmetiku vyhoďte.

Najhoršie nakoniec – najväčším strašiakom bude aj upratovanie nového oblečenia do skrine. Ak ste dostali veľa nového oblečenia, snažte sa nejaké staršie kúsky zo šatníka vyradiť, aby vám skriňa nepretekala. Potom už len stačí klasicky zotrieť prach, podlahy a máte upratané!

Článok Ako na povianočné upratovanie? bol publikovaný 7. ledna 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...