Ako si na jeseň ušetriť čas

Sponzorované odkazy:

Ako si na jeseň ušetriť čas

Záhradkári nemajú na jeseň čas – nielenže majú plné ruky práce so zberom svojich vypestovaných plodín, ale tiež ich sušia, zavárajú, musia upratať cibuľky rastlín, ktoré sa na zimu vyberajú zo zeme, potom je treba upratať na záhrade, zhrabať lístie, založiť kompost, pripraviť záhradu na jar, zasiať trávnik, veľakrát aj nachystať drevo a víkendy sú tak krátke…

Premýšľate, ako si aspoň trochu uľahčiť jesenné práce na záhrade? Pomôže vám náš článok. Aby ste neboli stresovaní, napíšte si zoznam úloh, ktoré je potrebné urobiť skôr, než napadne prvý sneh. Na jednu stranu si napíšte nevyhnutne nutné úlohy (tými začnite) a na druhú stranu veci, ktoré by ste radi stihli, ale keď ich neurobíte, nič sa nestane. Nebudete tak v časovom strese. Navyše odškrtávanie splnených úloh je pre mnohých značne motivujúce.

Ktoré úlohy nesmiete vynechať?

Tak určite musíte pripraviť bazén, poprípade záhradné jazierko na zimu – najmä, ak v ňom sú rastliny a živé ryby. Ďalšou nutnou prácou je obalenie príliš malých stromčekov, aby v zime nezamrzli, rovnako tak prikryte čečinou napríklad ruže a iné kvety, ktoré by mohli zamrznúť. Chcete predsa na jar mať krásnu záhradu. Pozbierajte si semienka z kvetín, aby ste ich nemuseli na jar draho kupovať v záhradkárstve. Vyrastené slnečnice pokojne nechajte tak ako sú – vtáčiky si ich upracú sami, na jar ich prinajhoršom pokosíte.

Pokiaľ na záhrade bojujete s nejakými škodcami, bude najvhodnejší čas ošetriť stromy a kríky postrekom, aby boli už na jar zdravé. Alebo napadnuté kríky radšej vysekajte. Zrezať môžete aj trvalky, ako sú kosatce, či pivonky. Zo žľabov odstráňte napadané lístie, na to nezabúdajte.

Pripravte záhony na jar, určite si vaše záhony zaslúžia trochu novej zeminy a hnojiva, najlepšie prírodný hnoj, keď záhony pohnojíme na jeseň, budete mať na jar náskok. Hnojivo a zeminu nasypte tiež do skleníka a pareniska. U nich skontrolujte, či sú v poriadku všetky pánty, kľučky a či sa dajú dvierka poriadne zatvoriť. Prípadne ich namažte a opravte. Patríte k tým záhradníkom, ktorí natierajú sklo skleníka vápnom, prípadne farbou? Teraz je správny čas, na jarnom ostrom slnku sa vám to nebude robiť príjemne.

Zábava s deťmi

Potrebujete zabaviť deti? Postavte spolu v kôlni striešku pre ježkov, alebo vtáčiu búdku. Zvieratká potrebujú v zime pomôcť. Deti budú nadšené, keď budú z okna môcť sledovať ako do ich vlastnoručne urobenej búdky priletí prvá sýkorka na obed.

Článok Ako si na jeseň ušetriť čas bol publikovaný 12. října 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...