Záhradka plná byliniek – krása a zdravie v jednom I. diel

Sponzorované odkazy:

Záhradka plná byliniek – krása a zdravie v jednom I. diel

Väčšina moderných záhrad je zriadená skôr na pozeranie a relaxáciu. V posledných rokoch sa skôr upúšťalo od pestovania ovocia a zeleniny, málokto má po práci čas sa denne venovať záhrade. Teraz sa tento trend pomaly obracia, mamičky malých detí vysievajú zeleninu, aby mali deti zdravé jedlo. A nie je sa čomu diviť, keď ceny ovocia a zeleniny v obchodoch raketovo letia nahor.

Ak nemáte čas na zriadenie praktickej časti záhradky, vysádzajte si aspoň na malom priestore bylinky. Tie vám dokážu pomôcť od niektorých neduhov a ochutia vaše pokrmy a drinky. Navyše je celkom ľahké ich pestovať, takže sa ich pestovaniu môžu venovať aj začínajúci záhradkári.

Stačí, keď sa vyvarujete niektorých chýb. Ktoré sú to?

Náš tip, ako začať : Bylinky, ako je bazalka, tymian a pažítka, možno všeobecne ľahko klíčiť zo semien, takže sú skvelé pre tých, ktorí ešte len začínajú svoju záhradkársku cestu. Mäta a rozmarín môžu byť trochu náročnejšie, ale to by vás nemalo odradiť od ich pestovania. Tieto bylinky si môžete kúpiť ako mladé sadeničky a postupne skúšajte náročnejšie rastliny.

Pestovanie byliniek vo vyvýšených záhonoch a nádobách

Uchovávanie byliniek vo vyvýšených záhonoch je ideálne na ich rast najmä tam, kde je obmedzený priestor.

Pôda vo vyvýšených záhonoch je nakyprenejšia, nedrží sa v nej voda, na jar príliš nepremŕza, takže vám bylinky rýchlejšie vyrastú. Navyše vás nebude bolieť chrbát, keď sa budete o svoju bylinkovú záhradku starať. Na pestovanie byliniek môžete využiť aj najrôznejšie voľné nádoby – staré hrnčeky, starobylé ozdobné umývadlá, vedierka, či terakotové kvetináče. Fantázii sa medze nekladú a určite nemusíte pre svoje bylinky nakupovať nové kvetináče. Pokojne využite čokoľvek, čo nájdete na povale, či v dielni. Ak hľadáte inšpiráciu, do čoho bylinky zasadiť, určite navštívte Pinterest, kde v sekcii záhrada, nájdete tisícky nápadov od skúsenejších záhradníkov. Po zadaní anglického slova GARDEN bude nápadov ešte oveľa viac.

Článok o pestovaní byliniek pokračuje TU .

Článok Záhradka plná byliniek – krása a zdravie v jednom I. diel bol publikovaný 20. května 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...