Záhradka plná byliniek – krása a zdravie v jednom II. diel

Sponzorované odkazy:

Záhradka plná byliniek – krása a zdravie v jednom II. diel

V predchádzajúcom článku sme sa venovali pestovaniu byliniek. Keďže mal článok u čitateľov úspech, dnes vám ponúkame jeho pokračovanie.

Na pestovanie byliniek je potrebné mať kvalitnú zeminu. Bylinkám sa najlepšie darí v kvalitnej pôde, tak rozhodne nedávajte do kvetináča hlinu z krtinca, ale investujte do kvalitnej špeciálnej zeminy. Nezabúdajte na to, že väčšina byliniek nemá rada príliš vlhkú zeminu, dochádza potom k hnitiu rastlín. Ak nie je vo vašej záhradke dostatok priestoru na vytvorenie nového vyvýšeného záhona na bylinky a ak sa rozhodnete pestovať bylinky v nádobách, musia mať tieto drenážne otvory, aby sa v zemine nedržalo zbytočné vlhko.

Nepreháňajte to ani s prihnojovaním, rozhodne neprihnojujte bylinky syntetickými hnojivami. Bylinky predsa pestujete, aby ste mali prírodné dochucovadlá a „medicínu“, nepotrebujete v bylinkovom čaji piť žiadne chemikálie.

Kde bylinky pestovať?

Na slnku? V tieni? Väčšine druhov byliniek sa najlepšie darí na nepriamom slnečnom svetle, takže tienisté zákutia vašej záhrady nie sú ideálnym miestom pre vaše bylinky. Prečítajte si o špecifických požiadavkách jednotlivých byliniek, aby ste mohli konkrétnejšie posúdiť, koľko slnečného svetla im bude najlepšie vyhovovať. Výhodou pestovania byliniek v kvetináčoch a nádobách je to, že ich ľahko prenesiete na iné miesto. Bylinky ako levanduľa, bazalka, rozmarín, šalvia a oregano milujú plné slnko, zatiaľ čo petržlen, estragón, mäta, kôpor a tymian si budú hovieť na nepriamom svetle, inak vám uschnú.

Kupujte vytrvalé rastliny

Aby ste nemuseli každý rok bylinky sadiť, vyberajte v obchode také, ktoré vám vydržia rásť každý rok, raz a navždy tak budete mať po starostiach. Dôležité je bylinky žať a zastrihávať, aby boli dostatočne zdravé a dobre narastené.

Náš tip pre začiatočníkov : Najľahšie vypestujete mätu, šalviu, rozmarín a tymián.

Najlepšie na vytvorenie vlastnej bylinkovej záhradky je to, že svoje obľúbené bylinky budete mať po ruke celý rok. Bylinky často chutia oveľa lepšie čerstvé ako sušené, takže vlastná bylinková záhradka vám zaručí prístup k čerstvému koreniu a liečivám. Petržlen, estragón, koriander, pažítka, mäta a kôpor sú príkladom jemných byliniek, ktoré vám pomôžu ochutiť akýkoľvek pokrm a vždy sú lepšie čerstvé.

Prvý diel článku o pestovaní byliniek nájdete TU .

Článok Záhradka plná byliniek – krása a zdravie v jednom II. diel bol publikovaný 23. května 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...