Ako na jeseň ochrániť rastliny na záhrade pred mrazom

Sponzorované odkazy:

Ako na jeseň ochrániť rastliny na záhrade pred mrazom

Nové kríky a rastliny do záhrady nie sú práve lacnou položkou v zozname nákupov do záhrady. A tak je určite ekonomickejšie sa o ne na jeseň riadne postarať, ako každú jar kupovať nové. Spísali sme pre vás pár tipov, ako na zazimovanie rastlín.

Ako chrániť rastliny pred poškodením mrazom

V našich končinách sa striedajú štyri ročné obdobia a tak sa mrazom nevyhneme. Určite je jednoduchšie záhradníčenie v prijateľnejších končinách. Pre záhradníckych nováčikov musí byť príprava záhrady na zimu stresujúca, pretože je na jeseň toľko povinností a pritom tak málo času.

Viete, ako mráz ubližuje rastlinám? Navonok nemusí na rastline byť nič vidieť, ale mráz môže rastline poškodiť koreňový bal a na jar už jednoducho nevyrastie. Niektoré rastliny mrazom zhnednú a zvädnú, okrem estetickej stránky veci to väčšinou príliš nevadí. Dôležité je predovšetkým ochrániť korene. Už prvé mrazíky môžu nenávratne zničiť pýchu vašej záhrady, a tak na jeseň starostlivo sledujte predpoveď počasia, keď sa dajú očakávať mrazy pod mínus päť stupňov, už býva neskoro. Pred tým, než začnete rastliny prikrývať, obmedzte zálievku. Zamrznutá voda môže pri koreňoch napáchať veľkú pohromu.

Existuje veľa rastlín a stromov, ktoré si s mrazom poradia, a tak ich nie je potrebné prikrývať, napríklad odolné trvalky, alebo vyrastené stromy. Ale kríky a stromčeky, ktoré ste vysádzali tento rok na jar, radšej pred mrazom schovajte.

Extrémne citlivé na chlad sú rastliny, ktoré pochádzajú z tropických krajov. Citlivé sú aj niektoré druhy zeleniny. Napríklad paradajky, fazuľa, paprika, baklažány, melóny, tekvica a uhorky.

Naopak hrášok, šalát, špenát, mrkva, karfiol, brokolica a kel nejaký ten ľahší mrazík prežijú bez straty kvetinky. Niektoré z nich chutia prejdené mrazom dokonca aj o málinko lepšie.

Ako chrániť rastliny pred mrazom?

Rastliny v kvetináčoch odneste do verandy, poprípade na povalu, ak tam je dostatok svetla. Na rastliny, ktoré sa ponechávajú v záhrade, sa predávajú najrôznejšie špeciálne textílie na ochranu pred mrazom, existujú aj mrazuvzdorné vrecká, clony, zastrešenie, či plachty, ktorými možno pokryť celý záhon. Môžete použiť aj prírodný mulč, či čečiny a nimi záhradku pokryť. Ak nemáte dostatok financií, postačia vám najrôznejšie fólie, ktoré máte doma, narýchlo napríklad aj obyčajná kuchynská utierka, či prestieradlo, alebo ľahká deka.

Skvelým materiálom je juta a vrecovina. Vrecovina sa dá dobre použiť aj na chránenie kmeňov malých stromčekov, nielenže ich ochráni pred mrazom, ale aj pred ohryzovaním hladných srniek.

Článok Ako na jeseň ochrániť rastliny na záhrade pred mrazom bol publikovaný 16. října 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...