Ako odstrániť vosk?

Sponzorované odkazy:

Ako odstrániť vosk?

S príchodom jesene a zimy si doma čoraz častejšie zapaľujeme sviečky. Občas sa nám stane menšia nehoda a vosk sa vyleje na stolík, alebo na koberec. Nemusíte zúfať, spísali sme pre vás pár tipov na to, ako sa vosku zbaviť z najrôznejších povrchov.

Ako sa zbaviť škvrny od vosku z dreveného povrchu?

Inštinktívne sa snažíme zaschnutý vosk z dreveného povrchu zoškrabať, ale to drevo poškodí. Bezpečnejším spôsobom je zahriať vosk fénom. Keď vosk zmäkne, zotrite ho papierovou kuchynskou utierkou, alebo handričkou z mikrovlákna. Keď handričku namočíte do zmesi z jedného dielu octu a dvoch dielov vody, nezostane na svetlom dreve žiadny fľak. Rovnako tak odstránite vosk aj z drevenej podlahy.

Vosk a bavlna

Menej šikovní vylejú vosk aj na obrus, alebo nedajbože na oblečenie. Škvrny od vosku na bavlnenom materiáli sa ľahko zbavíte pomocou obyčajnej žehličky. Na škvrnu priložte pijavý papier a prežehlite, postup niekoľkokrát opakujte. Alebo môžete dať obrus do mrazničky a vosk olámete a trik so žehličkou použite až potom.

Vosk a kovy

Veľmi často sa vyrábajú svietniky z kovu. Často sa tak rieši problém, ako dostať vosk z kovových predmetov. Najjednoduchším spôsobom je namočiť kovový predmet do vriacej vody. Pokojne napríklad do hrnca. Hneď ako sa voda začne ochladzovať, vosk pomaly z predmetu skĺzne. Potom predmet vyleštíte handričkou z mikrovlákna a bude ako nový. U sklenených predmetov to funguje rovnakým spôsobom, len pozor na to, aby sklenený predmet v príliš horúcej vode nepraskol.

Koberec od vosku

To je ešte len nešťastie a vôbec nezáleží na tom, či máte koberec s vysokým, či nízkym vlasom. Skúste na škvrnu položiť vrecko naplnené kockami ľadu. Vosk vychladne, opatrne ho z koberca vyškriabte nožíkom. Dávajte pozor, nech neporušíte vlákno koberca. Dôkladne okolie škvrny povysávajte. V prípade potreby celý postup opakujte. Nakoniec navlhčite handričku v čistom alkohole, zbaví to koberec farby od vosku. Len pozor, radšej skúste odolnosť farieb koberca na menej viditeľnom mieste. Niektoré druhy syntetických kobercov pustia aj svoju farbu. Vinylovú podlahu tiež radšej vyčistite od vosku pomocou ľadových kociek, akékoľvek zahrievanie by ju mohlo nenávratne poškodiť.

Vosk a koža

Stalo sa vám, že vám sviečka pokvapkala koženú sedačku? Zachráni vás opäť váš fén. Fén držte dostatočne ďaleko od kože, aby ju horúci vzduch nepoškodil a došlo iba k uvoľneniu vosku. Ten potom môžete utrieť mäkkou handričkou namočenou v jemnom saponáte. Nezabudnite potom sedačku usušiť a naimpregnovať a nabudúce si dávajte radšej pozor.

A čo vy? Máte nejaké svoje osvedčené triky na odstránenie vosku? Podeľte sa o ne s nami.

Článok Ako odstrániť vosk? bol publikovaný 19. října 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...