Veci, ktoré nikdy nečistite octom

Sponzorované odkazy:

Veci, ktoré nikdy nečistite octom

Ocot je nielen prísadou do pokrmov, ale aj skvelý pomocník v domácnosti. Mnoho gazdiniek ho používa ako lacný prírodný čistiaci prostriedok, ale v domácnosti aj na veci, na ktoré ocot nepatrí, pretože by ich mohol poškodiť. Viete, ktoré to sú?

Ocot môže niektoré povrchy poškodiťOcot môže niektoré povrchy poškodiť

Ocot je bezpochyby veľmi lacný a účinný, napríklad na boj s vodným kameňom v rýchlo varnej kanvici. Veľa návodov na domáce čističe obsahuje ocot. Ocot ako taký, ale rovnako najlepšie funguje buď koncentrovaný alebo nariedený vodou. Keď ho zmiešate s inými čističmi, napríklad bielidlom, ktoré obsahuje chlór, dokonca môže uvoľňovať zdraviu nebezpečné plyny. Na čo by sme nemali ocot používať?

Kuchynské náčinie

Pokiaľ nechcete, aby vám vaša obľúbená súprava kuchynských nožov zhrdzavela, nikdy ju nečistite octom. Nielenže môže poškodiť ostrie čepele, ale niektoré druhy nožov po vyčistení octom pôsobia ako matné.

Nikdy nečistite octom nožeNikdy nečistite octom nože

Mramor

Mramor pôsobí luxusne a honosne, pokiaľ ho máte doma a máte pokušenie ho utierať handričkou namočenou do octového čističa, okamžite si to rozmyslite. Ocot môže na povrchu mramoru spôsobiť defekty, nevzhľadné jamky a leštený mramor poškodíte. Na mramor nepatria ani čističe s obsahom chlóru.

Žula

Žula je v poslednej dobe v domácnostiach veľmi obľúbená, ale je to aj prírodný kameň, ktorý veľmi nepekne reaguje na ocot. Žula stratí lesk, vyzerá poleptane a jediný spôsob, ako toto napraviť, je znova nabrúsenie a naleštenie. Žulu nepoškodí iba ocot, ale aj všetky kyslé potraviny.

Keramika

Je dôležité rýchlo vyčistiť striekance a nečistoty na keramických dlaždiciach, či už na podlahách, či obkladoch na stenách, aby škvrny nemali šancu usadiť sa alebo stvrdnúť. Keď sa ale ponáhľate s upratovaním rozliatej kvapaliny, vyhnite sa octu a namiesto toho siahnite po horúcej vode a jemnom saponáte. Zatiaľ čo väčšina dlaždíc pravdepodobne odolá octu, kyslá kvapalina sa môže vsiaknuť do špárovacej hmoty a rozpustiť povrchovú úpravu na dlaždiciach. Pred použitím akéhokoľvek mydla alebo čistiaceho prostriedku je najlepšie prečítať si pokyny výrobcu, aby ste zistili, či je produkt odporúčaný pre dlaždice.

Škvrny od vajíčok

Pokiaľ vám pri pečení alebo príprave raňajok spadne vajce, nečistite škvrnu od vajíčka na podlahe octom, vajíčko sa zrazí a stvrdne. A škvrnu bude zložitejšie vyčistiť.

Starodávny nábytok by ocot poškodilStarodávny nábytok by ocot poškodil

Drevený nábytok

Na drevo patria špeciálne leštenky a vosky. Neriedený ocot môže zanechávať šmuhy a porušiť povrchovú úpravu dreva.

Umývačka

S týmto sme vinní asi všetci. Nepoznám nikoho, kto by aspoň výnimočne nenalial ocot do umývačky, aby sa zbavil zápachu, či sa improvizovane pomocou octu nesnažil umývačku zbaviť vodného kameňa. Jednorazovo sa umývačke pri použití octu nič nestane, ale radšej to nerobte. Ocot môže časom spôsobiť poškodenie gumových tesnení, či dokonca hadíc. To isté platí aj o čistení práčky pomocou octu. Špeciálne odvápňovacie prostriedky na umývačku a práčku stoja pár eur, netreba ešte viac šetriť a namiesto lacného prostriedku používať ocot a potom platiť drahého opravára.

Článok Veci, ktoré nikdy nečistite octom bol publikovaný 15. února 2022 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...