Chcete, aby vám vydržali rezané kvety čo najdlhšie čerstvé? My vieme ako na to!

Sponzorované odkazy:

Chcete, aby vám vydržali rezané kvety čo najdlhšie čerstvé? My vieme ako na to!

V poslednom čase sa roztrhlo vrece so službou doručovania kytíc, či už to je najznámejšia Florea, alebo niektoré menšie spoločnosti, každej žene – dcére, matke, manželke, priateľke, ale aj tetuške, či babičke urobí obrovskú radosť, keď pri jej dverách zazvoní kuriér a dovezie veľký pugét. Ak máte doma dostatočne priestornú vázu na sto ruží, máte takmer vyhrané. Budete mať kam kvety umiestniť. Tým to ale nekončí. Viete, ako sa o nich postarať, aby vám vo váze vydržali, čo možno najdlhšie a vy ste sa z nich mohli tešiť naozaj dlho?

Spolu s kyticou zvyčajne dostanete okrem odkazu aj vrecúška s výživou do vody. Aby výživu kvety mohli aspoň v obmedzenej miere prijať, musíte zrezať stonky. Podľa typu kvetín napustiť veľmi chladnú, alebo naopak vlažnejšiu vodu. Napríklad tulipány milujú extrémne studenú vodu, pokojne im tam môžete prihodiť pár kociek ľadu z mrazničky. Uvidíte, že úplne ožijú. Všeobecne cibuľoviny, či orgovány milujú chladnejšie prostredie.

Kvetom by ste mali meniť vodu každý deň a dať si prácu s ich zrezávaním, ovädnuté lístočky otrhajte. Pri manipulácii s kvetmi príliš nemeňte teploty. Ak ste ich mali pri okne, kde na ne pražilo celý deň slnko, vôbec im neprospeje nová studená voda. Nestavajte kvety do blízkosti radiátorov, v lete ventilátorov, či klimatizačnej jednotky. Rezaným kvetom to pristane v tieni a v chládku. Pri výmene vody starostlivo vypláchnite aj vázu. Keď v nej je voda dlhšie, množia sa v nej baktérie.

Existujú babské rady, ktoré vám vraj pomôžu uchovať kvety dlhšie. Napríklad, že ružiam sa majú stonky postaviť na chvíľočku do horúcej vody a potom umiestniť do vázy so studenou vodou. Iní tvrdia, že vám ruža najdlhšie vydrží, keď do vázy k nim pridáte lyžičku octu. Iní nedajú dopustiť na tabletku acylpyrínu do vázy. Ak nemáte vrecúško s výživou pre kvety, môžete kvetinám vytvoriť svoju výživu – 1 lyžička octu, jedna lyžica cukru a to rozmiešate v 1l vody. Osobne mám vyskúšaný ocot k ružiam a môžem povedať, že to skvele funguje.

Článok Chcete, aby vám vydržali rezané kvety čo najdlhšie čerstvé? My vieme ako na to! bol publikovaný 25. června 2022 v 08.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...