Mali by ste dezinfikovať svoju bielizeň?

Sponzorované odkazy:

Mali by ste dezinfikovať svoju bielizeň?

Niekto si myslí, že dezinfikovanie bielizne je jedna veľká blbosť. Však práčka ho vyperie, alebo nie? Ale myslíte si, že pranie pri štyridsiatich stupňoch dokáže odstrániť všetky baktérie, ktoré sa na bielizni usadia? Určite nie!

Kedy je na mieste dezinfekcia bielizne? Zakaždým, keď ste doma chorí, mali by ste vydezinfikovať minimálne obliečky a pyžamá. Tiež keď kúpite nové oblečenie pre bábätko, mali by ste ho riadne vyprať a vydezinfikovať, rozhodne skôr, ako ho bábätku prvýkrát oblečiete – to platí aj pre látkové plienky a všetku posteľnú bielizeň, deky a vankúšiky.

Tiež ponožky by ste mali z času na čas aspoň vyprať v dezinfekčnom pracom prostriedku. Prečo? Pretože sa nám potia nohy, pretože potom ponožky sú vo vlhku v koši na bielizeň a pretože sa na štyridsať stupňov nikdy poriadne nevyperú.

Kedy by ste mali dezinfikovať svoju bielizeň?

Odborníci sa zhodujú, že svoju najšpinavšiu bielizeň a posteľné textílie by ste mali pravidelne dezinfikovať. Áno, dokonca aj oblečenie do posilňovne, ktoré väčšinou perieme na rýchlom praní, v prášku na funkčné oblečenie, to asi ťažko dáte na program na parné pranie, použite aspoň gél na dezinfekciu bielizne.

Ďalším spôsobom, ako vydezinfikovať bielizeň je jej prežehlenie, to už vedeli naše mamičky a babičky. Sú však materiály, ktoré sa žehliť pri vysokých teplotách nemôžu. Naopak uteráky a posteľné obliečky je možné prať pri vysokých teplotách, netreba pridávať dezinfekčný gél na pranie bielizne, stačí zapnúť práčku na vysokú teplotu, alebo dokonca parné pranie, pokiaľ ho vaša práčka ponúka. Vysoké teploty zabijú choroboplodné baktérie, ale aj bielizeň zbavia alergénov.

Naše babičky na dezinfekciu bielizne používali aj slnko, teda presnejšie UV žiarenie. Pamätáte na staré filmy, v ktorých babičky kropili biele prestieradlá na slniečku. To nielen takú bielizeň vybielilo, ale tiež zbavilo bacilov.

Aj sušička suší bielizeň pri vysokých teplotách, preto vám môže pomôcť s dezinfekciou bielizne. Niektoré sušičky na to majú extra program, pokiaľ ho tá vaša nemá, nechajte ju sušiť na program COTTON EXTRA DRY (pokiaľ to však povoľuje štítok na bielizni).

Môžete použiť aj prírodné dezinfekčné prostriedky ako je napríklad ocot, jedlá sóda, citrón a niektoré esenciálne oleje.

Článok Mali by ste dezinfikovať svoju bielizeň? bol publikovaný 21. února 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...