Myslíte si, že sa vás nebezpečný odpad netýka? Určite však nejaký máte doma!

Sponzorované odkazy:

Myslíte si, že sa vás nebezpečný odpad netýka? Určite však nejaký máte doma!

V našich končinách sa recyklácii nevenovalo za minulého režimu príliš veľa pozornosti. Až po revolúcii sa u nás postupne začali objavovať kontajnery na sklo, plasty a triedený odpad. V dnešnej dobe sme našťastie ďalej a môžeme triediť aj elektroniku, staré batérie a dokonca aj textil.

Nebezpečný odpad poškodzuje prírodu

V rámci ekológie a udržateľnosti niektorých materiálov a šetrenia pôvodných zdrojov má triedenie odpadov určite zmysel. S papierom, plastmi a bežným odpadom si celkom ľahko v domácnostiach poradíme. Skvelým tipom je si namiesto bežného koša na odpadky zaobstarať sortér, vďaka ktorému budeme odpad triediť hneď a bude to pre nás jednoduchšie.

Čo však robiť s nebezpečným odpadom?

Určite si myslíte, že triedeniu odpadov po nekonečných reklamách a projektoch rozumiete. Viete však, že existujú typy odpadu, ktoré sa tvária neškodne, ale môžu byť toxické a nebezpečné – či už pre vás, vašich domácich miláčikov, spodné vody či prírodu všeobecne?

Čo je teda nebezpečný odpad? Všetko, čo môže byť za určitých podmienok výbušné, horľavé, jedovaté a žieravé. Nezabudnite na to, že napríklad obyčajná autobatéria je naozaj nebezpečná. Rovnako staré počítače, monitory a ďalšie bežne používané predmety z domácnosti, ktoré obsahujú ťažké kovy.

Staré autobatérie sú veľmi nebezpečné

Máte ešte teplomer po babičke, ktorý tak skvele meria teplotu, pretože je ešte ortuťový? Pozor naň, ten si určite zaslúži extrémne opatrné zaobchádzanie, až ho budete chcieť vyhodiť, alebo sa nedaj bože rozbije.

Máte doma nedobranú antikoncepciu, antibiotiká, antidepresíva, stratené vitamíny? Skladujte ich v uzatvárateľnom boxe, do ktorého sa nedostanú deti, a raz za čas nevyužité lieky a mastičky odneste do lekárne. V žiadnom prípade lieky, ani vitamíny nepatria do bežného odpadu.

Staré fľaše na plyn, grily, automobilové kvapaliny, ako napríklad vyjazdený olej, olej do prevodovky, chladiace kvapaliny, fridex a pod. nesmú do bežného odpadu. Môžu kontaminovať pôdu a vodu a otráviť zvieratá.

Milujete záhradkárčenie? Tak sa uistite, že všetky postreky, ktoré ste kedy používali, sú riadne zrecyklované. To platí aj o prázdnych obaloch od nich, ktoré môžu obsahovať zvyšky herbicídov a pesticídov.

Pozor tiež na najrôznejšie laky a lepidlá

Domáca tlačiareň je skvelý pomocník. Aj táto neškodná súčasť našich každodenných životov však produkuje nebezpečný odpad. Prázdne tonery a cartridge sú vyrobené z plastu, obsahujú zvyšky atramentu, navyše sa tieto „plastové krabičky“ kopia na skládkach, kde sa rozkladajú až tisíc rokov. Bezpečná likvidácia atramentových kaziet je na špecializovanom pracovisku pritom úplne jednoduchá. A tak až si pôjdete nabudúce kúpiť nový toner, vezmite si starý so sebou a požiadajte o ekologickú likvidáciu.

Rovnako tak vo vašom miestnom pneuservise si od vás radi vezmú ojazdené pneumatiky, ktoré raz za čas posielajú na bezpečnú recykláciu. Vy nebudete mať starosti a príroda vám poďakuje. Hoci presne toto celkom dobre funguje a zadarmo, stále sa však nájdu ľudia, ktorí staré pneumatiky radšej nahádžu do lesa.

Všetci milovníci DIY projektov a domáci majstri majú jedno spoločné, majú veľa lepidiel, odmasťovadiel, olejčekov, farieb a podobných „tikajúcich bômb“. Do rovnakej skupiny patria aj akrylátové a silikónové tmely, montážne peny, polystyrén a podobne. Keď sa nad tým zamyslíte, sú naše domácnosti plné NEBEZPEČNÝCH ODPADOV bez toho, aby si to väčšina z nás uvedomovala.

Článok Myslíte si, že sa vás nebezpečný odpad netýka? Určite však nejaký máte doma! bol publikovaný 9. dubna 2022 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...