Ktoré upratovacie práce by ste v domácnosti mali robiť skutočne často?

Sponzorované odkazy:

Ktoré upratovacie práce by ste v domácnosti mali robiť skutočne často?

Upratovanie určite nepatrí medzi vaše obľúbené činnosti. Občas nás dokáže neporiadok v domácnosti potrápiť, či doslova zavaliť. Na udržanie čistého domu je potrebné niektoré činnosti neustále opakovať, aby ste udržali maximálnu čistotu. Niektoré činnosti musíte opakovať týždenne, niektoré mesačne.

Upratujte často uľahčí vám to prácu pri generálnom upratovaní

Alebo nakoniec dopadnete tak, že obyčajné jarné, či vianočné upratovanie vám zaberie dlhšie ako týždeň. Lepšie je upratovať častejšie, ale v krátkych časových intervaloch.

Ak závidíte ľuďom, ktorí majú doma neustále upratané, aj keď sa u nich stavíte na neohlásenú návštevu, nemusíte si zúfať, takýto poriadok u vás doma môžete dosiahnuť tiež. Stačí počas mesiaca vždy opakovať niektoré činnosti.

Ktoré sú to?

Určite okrem utierania prachu na sucho, alebo pomocou prachovky, raz za mesiac doprajte drevenému nábytku lepšiu starostlivosť a ošetrite ich leštidlom, či voskom na drevo. Obmedzí usadzovanie prachu, prevonia byt a drevený nábytok vám takto vydrží dlhšie pekný.

Obliečky meňte často, vysávajte matrace

Lepšiu starostlivosť si raz za mesiac zaslúžia aj koženkové a kožené sedacie súpravy, existuje množstvo druhov krémov, kondicionérov na kožu, ktoré ju zmäkčia a vyčistia. Čalúnený nábytok raz za mesiac riadne povysávajte, vankúše vyvetrajte a vyklepte.

Poriadne vysajte nielen koberce, čalúnený nábytok a podlahy, ale aj medzery v radiátoroch, rohoch miestností a odstráňte pavučiny. Najmä počas vykurovacej sezóny je potrebné udržiavať radiátory extrémne čisté, zakaždým keď sa kúri, sa prach uvoľňuje do miestnosti a to rozhodne dýchať nechcete!

Niektoré povrchy treba dezinfikovať aspoň raz za mesiac

Raz za mesiac by ste mali vyčistiť okná, ušetríte si tak neľahkú prácu pri dôkladnom čistení. Parný čistič, mikrovláknová handrička a stierka vám prácu veľmi uľahčia.

Raz za mesiac dôkladne vyčistite odpad. Na trhu je množstvo prostriedkov, ktoré vám prácu uľahčia. Najlepšie je nechať ich v odpade cez noc.

Aj keď používate do odpadkového koša vrece na odpadky, aspoň raz za mesiac by ste mali všetky koše v domácnosti riadne vydezinfikovať.

Článok Ktoré upratovacie práce by ste v domácnosti mali robiť skutočne často? bol publikovaný 12. dubna 2022 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...