Na čo je v domácnosti dobrý peroxid vodíka?

Sponzorované odkazy:

Na čo je v domácnosti dobrý peroxid vodíka?

V počiatkoch pandémie si mnohí z nás vyrábali z peroxidu vodíka improvizovanú dezinfekciu na ruky. Teraz sú v obchodoch v ponuke najrôznejšie spreje a gély na čistenie rúk bez použitia vody. Pokiaľ vám nejaký peroxid vodíka doma zostal, nemusíte ho vyhadzovať. Má v domácnosti množstvo iných využití.

Peroxid V skorších dobách bol H2O2 bežne používaný ako dezinfekcia rán, to sa veľmi neodporúča, pretože predlžuje dobu hojenia. Napriek tomu má však peroxid vodíka antivírusové, antibakteriálne, protiplesňové a bieliace vlastnosti. Hodí sa tak v domácnosti na množstvo bežných nehôd. Ďalším jeho plusom je jeho nízka obstarávacia cena.

Bieliacich vlastností peroxidu vodíka využijete na čistenie niektorých škvŕn, alebo napríklad škár medzi dlaždicami. V kúpeľni tiež dokáže vybieliť pleseň, ktorá sa tak rada usídľuje v rohoch sprchovacieho kúta, alebo na sprchovom závese.

V posteli trávime tretinu života a tak ju musíme udržiavať bez roztočov a čistú. Peroxid vodíka vám pomôže aj s čistením matracov, dokáže odstrániť aj zažltnuté fľaky.

Peroxid je veľmi lacný Železné predmety a aj tie, ktoré sú vyrobené zo zliatin železa a iných kovov, oživíte aj peroxidom vodíka. Stačí zmiešať dva deci trojpercentného peroxidu vodíka, štyri lyžice bieleho octu a jednu lyžičku soli v rozprašovači, premiešať a báječný prostriedok na čistenie máte na svete.

Drevené kuchynské dosky sú tie najlepšie, aj keď sa nám predajcovia tých sklenených a plastových snažia nahovoriť niečo iné. Ich jedinou nevýhodou je, že sa nemajú umývať v umývačke riadu. Ak na nich krájate surové mäso, treba ich naozaj riadne umyť. Čas od času ich vydezinfikujte pomocou peroxidu vodíka.

Peroxid vodíka môžete použiť aj na čistenie toalety, neškodí tak veľmi odpadovým vodám.

Veľmi zriedeným peroxidom vodíka môžete z domácich rastlín odstrániť škodcov, hnilobu koreňov a plesne.

Foto:Freepick.com

Článok Na čo je v domácnosti dobrý peroxid vodíka? bol publikovaný 19. dubna 2022 v 07.15 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...