Ako odstrániť škvrny od červeného vína z odevov, kobercov a nábytku

Sponzorované odkazy:

Ako odstrániť škvrny od červeného vína z odevov, kobercov a nábytku

S koncom roka máme doma častejšie návštevy a tak chtiac nechtiac dôjde aj k malej nehode. Netreba plakať nad rozliatym vínom, vďaka nášmu článku sa dozviete, ako postupovať v prípade malej nehody, kedy sa niekomu z našich hostí podarí vyliať pohárik vína na náš koberec, či nábytok.

Prvá pomoc na škvrny od vína na oblečení

Ak sa podarí vyliať víno na oblečenie, konajte rýchlo. Ošetrite škvrnu čo najrýchlejšie. Čím dlhšie škvrna zostane, tým ťažšie je ju odstrániť. Priložte na škvrnu čistú bielu handričku a nechajte do nej nasiaknuť čo najviac vína zo škvrny. Neutierajte, inak by ste mohli škvrnu rozšíriť.

Pred použitím niektorého z nasledujúcich návrhov na čistenie sa uistite, že je predmet farebne stály a prateľný. Nečistite podľa nášho návodu oblečenie, ktoré je určené pre suché čistenie – s takým budete musieť do čistiarne. Na trhu existujú špeciálne prostriedky, ktoré slúžia na predpranie škvŕn od vína, ale tie bežne doma po ruke nemávame, väčšinou sa nedajú používať na vlnu, vlnené zmesi, hodváb, kožu, alebo na látky označené iba na suché čistenie. Rovnako ako u všetkých odstraňovačov škvŕn postupujte starostlivo podľa pokynov v balení. Ak takýto prípravok nemáte po ruke, určite sa vám budú hodiť niektoré babské rady:

Jednou z nich je opláchnuť ich studenou vodou, potom prebytok tekutiny nechať odsať bielou handričkou, aby nasiaklo zostávajúce víno. Posypte škvrnu soľou a počkajte tri minúty, než ju znova opláchnete studenou vodou. Opakujte, kým škvrna úplne nezmizne, a potom vyperte ako obvykle.

Niekto používa rovnakú metódu, ale namiesto soli používa sódu.

Na farebne stálom textile skúste tento recept – pretiahnite oblasť poliateho textilu cez hornú časť veľkej misky a pripevnite ju k okraju misky pomocou veľkej gumičky. Nalejte na škvrnu buď ľadovú vodu, alebo sódu, potom nasypte soľ na škvrnu a nechajte ju päť minút ustáť. Nalejte na škvrnu vriacu vodu. Ak stále zostávajú zvyšky škvrny, pridajte do misky zmes vody a octu a látku namočte. Vyperte ako obvykle.

Naše babičky čistili alkohol alkoholom. Hneď ako škvrnu po víne opláchli, treli ju alkoholom. Niekto radí biele víno, iný si pomôže čistou vodkou, alebo slivovicou, dávajte však pozor, silný alkohol môže látku vybieliť.

Ak chcete na škvrnu od vína ísť tak nejako chemicky, použite zmes peroxidu vodíka a čistiaceho prostriedku na riad. Peroxid vodíka je však bielidlo, nepoužívajte túto radu u farebných látok. Na fľak od vína nanesiete prostriedok na riad a polejete peroxidom vodíka. Hneď ako táto zmes vsiakne do látky, škvrna by mala začať blednúť. Vyperte oblečenie ako zvyčajne. Ak nemôžete predmet okamžite umyť, vypláchnite ho vodou, aby ste zabránili oslabenie vlákien odevu.

Prvá pomoc pri škvrnách od vína na koberci, alebo čalúnení

Ľahko čistou handričkou poťukajte na škvrnu, nechajte doň nasať čo najviac vína, čo pôjde. Nelejte vodu ani čistiace roztoky na škvrnu. Príliš veľa kvapaliny môže koberec poškodiť, najmä pokiaľ nie je následne úplne odstránená. Namiesto opakovaného použitia rovnakého, použite niekoľko čistých handričiek. Vyčistenú oblasť cez noc zakryte vrstvami papierových utierok, ktoré zaťažíte ťažkým predmetom. Tým sa odstráni všetka zvyšková kvapalina.

Kľúčom k odstráneniu škvŕn z čalúnenia a kobercov je okamžitá akcia za použitia jedlej sódy. Postup je nasledujúci. Pomocou handričiek, alebo papierových uterákov nasajte čo najviac vína. Čím viac tekutiny nasiaknete, tým menej škvŕn budete musieť odstrániť. Naneste na škvrnu malé množstvo studenej vody a pomocou čistej handričky, alebo papierovej utierky škvrnu utrite. Na postriekané miesto naneste pastu z jedlej sódy a vody a nechajte ju zaschnúť. Po zaschnutí všetku pastu povysávajte. Pokiaľ škvrna stále pretrváva, postup zopakujte.

Alebo použite ocot. Pripravte si pastu z 2 lyžíc bieleho destilovaného octu a 1/4 šálky soli, alebo jedlej sódy. Zmes votrite do koberca a nechajte zaschnúť.

Kedy zavolať profesionála na čistenie kobercov

Ak sa vám nepodarí škvrnu z koberca odstrániť, radšej zavolajte profesionálnu upratovaciu službu, ktorá vlastní nielen kvalitné prípravky, ale aj prístroje na mokré čistenie kobercov, ktoré si so škvrnou iste poradia.

Článok Ako odstrániť škvrny od červeného vína z odevov, kobercov a nábytku bol publikovaný 4. ledna 2021 v 08.45 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...