Čistý domov pre zdravie

Sponzorované odkazy:

Čistý domov pre zdravie

Prekonala vaša rodina nákazu koronavírusu, prechladnutie, či vás už teraz desia jarné alergie? Potom je najvyšší čas si urobiť doma poriadok. Vedeli ste, že kvalita vnútorného vzduchu môže byť dvakrát, či dokonca až päťkrát horšia ako vonkajšia? Zlé ovzdušie ale nie je to jediné zdravotné riziko čo číha za vašimi zatvorenými dverami.

Napríklad zdanlivo neškodné chuchvalce prachu pod posteľou môžu obsahovať toxíny, ktoré môžu zhoršiť dýchacie ťažkosti, rovnako ako mnoho produktov, ktorými čistíme povrchy, či voniame byt. A samozrejme tiež baktérie a choroboplodné zárodky spôsobujúce choroby sa rýchlo množia na všetkých povrchoch – kľučkách na dverách, doštičkách na krájanie, klávesnice počítača, vodovodné batérie…

Dobrou správou je, že dôkladné vyčistenie môže urobiť váš domov zdravším miestom pre vás aj vašu rodinu. Otvorte teda okná, a pustite sa do upratovania.

Ak má niekto vo vašej rodine alergie, alebo astmu, urobte zo zníženia populácie roztočov vo vašej domácnosti najvyššiu prioritu. Alergia na roztoče je zodpovedná za niektoré respiračné problémy spojené s prachom. Medzi bežné príznaky patrí vodnatá nádcha, astma a svrbenie či slzenie očí. Pretože väčšina postelí obsahuje milióny týchto mikroskopických tvorov, preto je spálňa dobrým miestom pre začatie dôkladného generálneho upratovania.

Ako sa zbaviť prachu v spálni

Matrac otočte a povysávajte a zvážte, či si nezaobstaráte poťah matraca odolný proti roztočom. Pokiaľ ho už máte, nezabudnite ho dať vyprať.

Všetku posteľnú bielizeň, vrátane perín a prikrývok, vyperte v teplej vode, použite dlhý cyklus prania vrátane predbežného namáčania.

Vysávajte koberce aspoň raz za týždeň. Najlepšie funguje vysávač vybavený vysoko účinným filtrom pevných častíc (HEPA), ktorý odstraňuje až 99 percent prachu, alebo centrálny vákuový systém, ktorý je odvetrávaný von. Utrite všetky povrchy vlhkou handričkou – suchá handrička uvoľňuje prach späť do vzduchu. Nič neprekoná kvalitnú utierku z mikrovlákna. S ňou môžete použiť buď len vodu, ak ste boli prechladnutí, zvoľte prípravok s dezinfekčnými účinkami. Ak ste za posledné dva roky nevymenili vankúše, teraz je čas to urobiť. Dva roky starý vankúš môže obsahovať až z 10 percent svojej hmotnosti výkalov a zdochlín roztočov. To nie je práve príjemná predstava, že?

Neskladujte v spálni predmety, ktoré slúžia ako „lapače“ prachu – sošky, dekorácie, knihy, časopisy.

Suterén, pivnica a práčovňa

Suterény a pivnice sú často vlhké, čo dáva plesniam a roztočom veľa príležitostí k množeniu. Ak vám do pivnice zateká, oslovte odborníka a nechajte také steny opraviť. Dôkladne vysušte všetku nechcenú vodu. Plesne očistite peroxidom vodíka, alebo roztokom chlórového bielidla. Použiť môžete aj odvlhčovač, aby ste zabránili tvoreniu nadmernej vlhkosti (v lete nie viac ako 50% relatívnej vlhkosti a v zime 30%). Vlhkosť vášho domu môžete sledovať pomocou vlhkomeru, ktorý je k dispozícii v obchodoch s kutilskými potrebami.

Ak máte klimatizáciu, vymieňajte vzduchové filtre vášho domu každé tri mesiace, aby ste pomohli znížiť prašnosť a peľ a zlepšili celkovú kvalitu vzduchu vo vašom dome.

Nepoužívajte aviváže, tie zanechávajú na oblečení chemické zvyšky, ktoré môžu spôsobiť príznaky podobné astme a dráždiť pokožku.

Často prehliadané povrchy

Pri bežnom upratovaní domácnosti sa často na niektoré miesta zabúda, preto ich nezabudnite vyčistiť:

Mobilné telefóny. Váš telefón obsahuje viac choroboplodných zárodkov ako priemerné toaletné sedátko, preto ho denne čistite dezinfekčným obrúskom.

Diaľkové ovládanie od televízora. Každý v dome na neho siaha, takže ho tiež nezabudnite pravidelne dezinfikovať. Počítačová myš a klávesnica, tablety apod. Utrite baktérie mierne navlhčenou handričkou z mikrovlákna. Existujú špeciálne dezinfekčné prípravky na elektroniku, ktoré po použití pôsobia preventívne proti ďalšiemu usadzovaniu prachu. Rohožky. Takmer dve tretiny prachu v našich domovoch sú donesené zvonku. Umiestnite rohožky pred všetky vchody do vášho domu, nezabudnite ich pravidelne čistiť, vytriasať a pravidelne ich umývať, poprípade dezinfikovať.

Článok Čistý domov pre zdravie bol publikovaný 6. března 2021 v 00.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...