Ako vyčistiť čalúnený nábytok

Sponzorované odkazy:

Ako vyčistiť čalúnený nábytok

Čalúnený nábytok nás priamo láka na posedenie, alebo poležanie, je však občas náročný na údržbu. Viete, ako sa o váš čalúnený nábytok starať tak, aby vydržal dlho ako nový?

Čalúnený nábytok sa veľmi ľahko zašpiníČalúnený nábytok sa veľmi ľahko zašpiní

Predovšetkým v domácnostiach s malými deťmi a domácimi miláčikmi môže byť udržanie čistoty čalúneného nábytku orieškom. Nezriedka čalúnený nábytok aj zapácha.

Na trhu existuje nepreberné množstvo čistiacich prostriedkov na čalúnený nábytok. Ako pre ručné, tak aj strojové čistenie. Niektoré z nich nielen odstránia škvrny, ale oživia farby a odstránia nechcený zápach. Pri ich výbere sa riaďte odporúčaním výrobcu nábytku, aby ste váš čalúnený nábytok nepoškodili.

Nie všetky výrobky určené na čistenie čalúneného nábytku sa hodia na všetky typy poťahových tkanín. Mohli by ste látku nenávratne poškodiť. Ak sa obávate, že tento úkon nezvládnete, radšej si objednajte odborníka, ktorý sa čistením čalúneného nábytku zaoberá.

Ak to chcete skúsiť predsa len po svojom, pred použitím daného produktu na veľkú plochu skúste čistiaci prostriedok použiť na nejakom menej viditeľnom mieste, či farba poťahovej látky zostáva po jeho použití aj naďalej rovnaká.

Existujú aj domáce babské rady na čistenie čalúneného nábytku

Jedným z nich je zmiešať šálku trojpercentného peroxidu vodíka a jednej lyžice prostriedku na riad. Tento prípravok nalejte do rozprašovača a môžete začať čistiť.

Ďalším tipom je zmiešať 1 šálku sódy s pol šálkou octu a pol šálkou prostriedku na umývanie riadu. Dôkladne pred použitím pretrepte, aby ste vytvorili penu.

Škvrny na čalúnení ľahko vydrhnite kefkou, alebo čistou handričkou z mikrovlákna, nikdy nič nedrhnite silou, to radšej postup niekoľkokrát zopakujte. Nakoniec zotrite čistou vodou, aby vám na čalúnení nevznikli po okrajoch čisteného povrchu nevzhľadné mapy.

Zápachu čalúneného nábytku sa ľahko zbavíte „suchou“ cestou. Zmiešajte šálku jedlej sódy a šálku kukuričného škrobu a nábytok s ním posypte, nechajte pôsobiť a nakoniec dôkladne povysávajte. Na menej viditeľné miesta čalúnenia môžete nakvapkať pár kvapiek éterického oleja, aby zostal nábytok krásne voňavý.

Ak má vaša sedacia súprava oporné vankúše, ktoré sú na zips, aby sa dali vyprať, vložte do povlakov vankúšov voňavé vrecúška s vašou obľúbenou vôňou. Zakaždým, keď si sadnete, sa vôňa prirodzene uvoľní do miestnosti. A vaše návštevy sa budú čudovať, že to u vás doma vždy tak príjemne vonia.

Článok Ako vyčistiť čalúnený nábytok bol publikovaný 21. prosince 2020 v 00.00 v rubrike Nábytok. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...