Ako sa zbaviť buriny na záhrade?

Sponzorované odkazy:

Ako sa zbaviť buriny na záhrade?

Burina je spolu s hlodavcami a vtákmi nepriateľom našej úrody. Je otravná, veľmi odolná a len čo ju vyryjete, za chvíľu sa objaví znova. Je to trošku ako boj s veternými mlynmi. Ako sa jej zbaviť efektívnejšie?

Burina je veľmi otravná Okopávanie je určite najneobľúbenejšia činnosť. Burina nielenže vyzerá nevzhľadne, ale kradne z pôdy vlhkosť a cenné živiny, ktoré chceme pre naše kvety a plodiny. Navyše sa burina veľmi rýchle množí a je veľmi ťažké sa jej zbaviť, pokiaľ nechceme používať herbicídy.

U buriny platí, že je dôležité konať včas. Určite potom nechcete žať plodiny, medzi bodliakmi, ktoré sú väčšie ako vaše rastliny.

Boj s burinou je niekedy únavný

Ako efektívne zničiť burinu?

Pomocou záhradnej lopatky, alebo rýľu vykopte burinu, uchopte ju za základňu a vytiahnite aj s koreňmi. Aj v zemine vytrhajte najmenšie korienky, inak sa vám objaví burina zase hneď späť. Neohýbajte sa pri okopávaní , šetrite svoj chrbát, radšej si k tomu kľaknite, či drepnite. Môžete si vziať do ruky malú stoličku, či podložku, aby vás netlačili kolená. Existujú aj špeciálne rýle na odstránenie bodliakov. Pokiaľ je burina naozaj odolná, môžete si do ruky vziať aj motyčku, alebo motyku s dlhou násadou. Tá síce niekedy presekne hlboký koreňový systém, ale korene zo zeminy potom môžete vyťahať ručne.

Púpavy sa v záhrade veľmi rýchlo množia Máte na starej zanedbanej záhradke veľa buriny a chceli by ste ju celú obnoviť? Niekedy bude lepšie nechať prácu na profesionálov, nechajte si poradiť herbicídy, ktoré odstránia burinu, ale nepoškodia zeminu pre ďalšie pestovanie plodín. Herbicídy totiž mnohokrát pôsobia veľmi toxicky a zelenina po použití herbicídov rozhodne nebude v bio kvalite. Listové herbicídy sú predsa len šetrnejšie, v priebehu niekoľkých hodín spôsobia zaschnutie rastliny. Dávajte pri používaní herbicídov pozor, používajte ochranné pracovné prostriedky, nestriekajte herbicídy, keď fúka vietor, mohol by prostriedok rozniesť po záhrade. Herbicídy môžu dráždiť pokožku, dýchacie cesty, niektoré môžu zapríčiniť aj otravu a nutnosť vyhľadania lekárskej pomoci. Pozor aj na oči. Existujú aj netoxické herbicídy a babské rady, skôr než vezmete do ruky extrémnu chémiu, skúste radšej vyskúšať prípravky viac šetrné k prírode.

Jednoduché riešenie je bodliaky a inú burinu jednoducho ostrihať, to však nezabráni ďalšiemu rastu. Ďalším problémom tu je, že ak burina práve kvitne, či má semená, môžete jej množeniu paradoxne ešte viac pomôcť a to nikto nechce.

Článok Ako sa zbaviť buriny na záhrade? bol publikovaný 3. května 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...