Vyvýšené záhony sú v móde

Sponzorované odkazy:

Vyvýšené záhony sú v móde

Určite ste si všimli, že sú čoraz častejšie vidieť v našich končinách tzv. vyvýšené záhony. Má to veľa dôvodov a nie je za tým iba to, že sú jednoducho trendové. Premýšľate nad tým, že si tiež na svoju záhradu aspoň jeden zaobstaráte? My vám prezradíme, prečo by ste (ne) mali!

Veľa ľudí zastáva názor, že vyvýšený záhon je k ničomu, keď je to vlastne iba veľmi obmedzený priestor. Ale toto obmedzenie je vlastne výhoda. Je vysoko a ďaleko od trávnika, takže sa do neho ťažšie dostáva burina. Ani mulču sa z vyvýšených záhonov nestráca toľko, ako z bežných záhonov na zemi.

Vo výške vyvýšených záhonov sú značné rozdiely, záleží na tom, aký si vyberiete, pokiaľ ho budete kupovať už vyrobený, alebo sa pustíte do domáckej výroby. Výhodou je, keď je záhon dostatočne vysoký na to, aby vám uľahčil sadenie, pletie a zalievanie. Pomôže to najmä záhradkárom, ktorí majú problémy s pohybovým aparátom. Bežne v našich končinách vyvýšené záhony už niekoľko desaťročí používame na pestovanie tekvíc, tak prečo nedať príležitosť aj inej zelenine, aby mala „vyvýšenú postieľku“.

Vyvýšené záhony majú okrem celého radu výhod aj niektoré nevýhody. Ak si zaobstaráte vyvýšené záhony už hotové, budú nás stáť veľa finančných prostriedkov. Ušetríte, ak sa ich pokúsite vyrobiť sami, ale v dnešnej dobe všetky materiály veľmi zdraželi. Ďalšou nevýhodou je, že ak budete do vyvýšeného záhona prihnojovať klasickým hnojom, viac sa nadriete. Aj prvé navozenie zeminy na pestovanie bude pracnejšie.

Pri zakladaní záhonov buďte starostliví a dajte naspodok záhona drenáž a fóliu, aby vám odspodu neprerastala burina. Založenie záhonu vám bude trvať dlhšie, ale ušetríte si veľa času, ktoré by ste inak venovali pletiu a vytrhávaniu koreňov najrôznejších nechcených rastlín.

Vyvýšené záhony sa hodia nielen na pestovanie zeleniny, ale krásne v nich vyzerajú aj najrôznejšie druhy kvetov. Pokiaľ nechcete mať na záhrade plodiny a chcete sa len kochať farebnými kvetmi, vyvýšené záhony im poskytnú praktické útočisko. Keď okolo okraja vyvýšeného záhona zasadíte previsnuté druhy kvetín, budú vám ich všetci susedia závidieť.

Článok Vyvýšené záhony sú v móde bol publikovaný 19. června 2022 v 09.45 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...