Ako pripraviť vašu záhradu na jar?

Sponzorované odkazy:

Ako pripraviť vašu záhradu na jar?

Jar máme tu, než začnete zbesilo osadzovať záhony a skleníky, uistite sa, že máte záhony pripravené a upratanú záhradu. Skontrolujte si záhradné náradie a objednajte si dostatočné množstvo sadeníc a cibuliek.

Či už máte záhony klasické, či čím ďalej obľúbenejšie vyvýšené, musíte ich očistiť od lístia a prípadných ďalších nečistôt. Vytrhajte burinu, prípadne aj zvyšky minuloročnej úrody. Môžete pridať hnoj, vrstvu novej zeminy, či kompost, záleží na tom, v akom stave sú po zime vaše záhony.

Aj skleník je potrebné po zime dôkladne vygruntovať. Umyte vnútorné steny skleníka nejakým dezinfekčným prostriedkom, aby ste predišli šíreniu plesní a škodcov. Je dobré skleník umyť aj zvonku, aby prepúšťal viac svetla na vaše rastliny. Nechajte skleník riadne vyvetrať a skontrolujte drevené konštrukcie na popínavé rastliny. Prednostne vysádzajte rastliny, ktoré potrebujú byť v pôde najdlhšie. Z kvetov to sú muškáty, begónie, papriky, či napríklad baklažány.

Hneď ako zasadíte, pripravte si nádoby na zhromažďovanie dažďovej vody, aby ste svoje rastlinky mali čím zalievať. Zbieranie dažďovej vody je nielen ekologické, ale pri dnešných cenách vody aj ekonomické.

Ak máte na svojej záhrade založený kompost, aj o ten by ste sa mali na jar postarať, prekypriť ho a začať naň nosiť prebytky z kuchyne a pod. Nezabudnite, že do kompostu nepatrí burina a konáre napadnuté škodcami.

Ak ešte nemáte kompost, je jar ideálnym obdobím na jeho založenie. Môžete si síce kúpiť hotový kompostér, ale pre väčšiu záhradu užijete aj klasický kompost, vybudovaný z latiek a dosiek, aký mávali na záhrade naše babičky.

Do kompostu budete môcť počas celej záhradnej sezóny umiestňovať všetok organický odpad zo záhrady. Po jeho rozložení získate vlastnoručne urobený bohatý kompost, vďaka ktorému sa bude rastlinám a plodinám vo vašej záhrade dariť. Spočiatku je dôležité kompost každý mesiac prehodiť vidlami a prevzdušniť. Po zime je v záhrade veľa práce, ale odmenou vám bude dobrý pocit a vďaka pobytu na čerstvom vzduchu si vyrobíte do zásoby tak dôležitý vitamín D.

Článok Ako pripraviť vašu záhradu na jar? bol publikovaný 11. dubna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...