Ako sa starať o záhony, kde máte mulč

Sponzorované odkazy:

Ako sa starať o záhony, kde máte mulč

Upravenú záhradu si nevieme predstaviť bez priestorov, ktoré by sme nemali pokryté mulčom. Mulčovanie pomáha rastlinám uchovať vlahu, bráni ich pred vysychaním, pred niektorými škodcami, poskytuje aj ochranu pred burinou. Urobiť krásny kvetinový záhon obsypaný mulčom trvá niekoľko hodín, keď však príde veľká búrka a s ňou vietor, môže prísť všetka vaša práca navnivoč. A peniaze, ktoré ste investovali do nákupu mulča tiež.

Ako chrániť záhony pred tým, aby sa s mulčom nepohrával vietor?

Choďte na to od lesa a mulčované záhony pravidelne zalievajte. Namočený mulč bude viac odolný pred odfúknutím vetrom. Mulč však musíte najskôr na záhon umiestniť a mať ho dostatočné množstvo. Pokiaľ je tam len pár kúskov mulča rôzne nasypaných, ani jeho zvlhčenie vám nepomôže. Keď budete sledovať počasie a zistíte, že čoskoro prídu silné lejaky či dokonca krupobitie, radšej záhony zakryte, predsa len – istota je istota.

Záhony môžete zakryť sieťovinou

Mulčované záhony môžete pred vetrom chrániť napríklad pomocou sieťoviny, najmä v prípade, že ešte na nich nie sú vyrastené rastliny, ktoré by pôsobili ako vetrolamy. Hodiť sa bude napríklad jutová sieťka, či polypropylénová sieť. V núdzi vám poslúži aj obyčajná vyslúžilá záclona, ktorú by ste aj tak vyhodili a tak vám aspoň ešte poslúži. Pevné siete, či záclony pripevnite v rohoch záhonov. Môžete ich aj zaťažiť pre istotu kameňmi.

Urobte si obrubníky

Existujú aj špeciálne prípravky, ktoré z mulča urobia lepivejšiu hmotu a tú vám vietor len tak neodfúkne. Rozfúkaný mulč môže sťažovať aj kosenie trávy. Preto voľte vyvýšené záhony, alebo v okolí záhonov aplikujte špeciálne plastové zábrany, ktoré zoženiete v každom väčšom hobbymarkete, alebo obrubníky z kameňov. Tie ale vytvárajte rozumne, aby sa okolo nich dalo pohodlne prejsť s kosačkou na trávu.

Článok Ako sa starať o záhony, kde máte mulč bol publikovaný 7. června 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...