Najvyšší čas pripraviť záhradu na zimu. Viete, na čo nesmiete zabudnúť? II. diel

Sponzorované odkazy:

Najvyšší čas pripraviť záhradu na zimu. Viete, na čo nesmiete zabudnúť? II. diel

predchádzajúcom článku sme sa venovali tomu, čo všetko treba na záhrade urobiť, než príde mrazivá zima. Dnes vám prinášame voľné pokračovanie tohto článku, pretože je toho skutočne veľa.

Postarajte sa o záhony

Všetky záhony starostlivo zbavte buriny, porýľujte, môžete na ne umiestniť hnoj, či ich pohnojiť iným hnojivom, aby mala pôda cez zimu čas spracovať živiny. Niekto rozmiestňuje na záhony kompost, či slamu a mulč v snahe zabrániť erózii pôdy, ale to už necháme na vašich preferenciách.

Mulč však pridajte ku kvetom a ochranným kríkom, aby ste ochránili ich korene pred zimnými mrazmi. Maliny, černice a čučoriedky treba prerezať, skontrolovať a pred zimou prikryť. Je jedno, či to urobíte pomocou starého textilu, alebo ich obalíte čečinou. Mladé stromčeky, ktoré máte na záhrade tiež musíte ochrániť pred ohryzením lesnou zverou.

Kvety trvalky

Zozbierajte si semienka, ktoré uchováte v tme a suchu. Prestrihajte ich, odstráňte odumreté stonky, odumreté listy. Nestrihajte trvalky príliš pri zemi, stačí tak do výšky piatich centimetrov. Zakryte ich slamou alebo mulčom, niekto dáva tiež radšej čečinu – toto je dôležité najmä v oblastiach kde býva veľa snehu. Nesmiete zabudnúť ani vykopať hľuzy georgín a mečíkov, ktoré musíte cez zimu uskladniť doma. Špeciálnu pozornosť si zaslúži kráľovná kvetov – ruža. Prestrihajte ich, odstráňte staré a zhnité kvety, dodajte im naozaj dostatok nového mulča, pred prvými mrazíkmi ich naozaj riadne „zababušte“ do čečiny, či špeciálnej textílie, ruže sú naozaj citlivé.

A čo stromy a kríky?

Neprerezávajte radikálne stromy a kríky tesne pred zimou. Aj keď vyzerajú trochu zarastené, počkajte radšej do budúcej jari. Prerezávanie spôsobí odstránenie tkaniva a otvorené „rany“, ktoré nebudú mať čas sa zahojiť, než prídu mrazy. Prerezávanie tiež stimuluje strom alebo kríky k novému pučeniu a rastu, to naozaj tesne pred zimou nechcete…

Pokiaľ vo vašej oblasti naozaj veľmi sneží, zakryte malé stromčeky a opadavé kríky pomocou drevenej konštrukcie, aby ste ich ochránili pred ťažkým snehom a polámanými vetvami. Stačí, keď zapichnete koly do zeme v štyroch rohoch okolo rastliny a omotajte ich vrecovinou alebo ťažkým plastom a upevnite ich hore, uprostred a dole špagátom. U mladých ovocných stromčekov je často dobré obaliť spodný kmeň stromu ochranným obalom proti škodcom, ktorý zabráni myšiam a hrabošom ohryzovať kôru stromu počas zimy.

Náš tip: Kupujete živé vianočné stromčeky a potom ich sadíte na záhradu? Vykopte si naň jamu už teraz, nebudete sa mordovať so zamrznutou pôdou.

Upracte záhradné hadice, prípadne vypnite zavlažovací systém, zamrznutá voda by vám ich poškodila. Rovnako tak sudy a nádoby na vodu by nemali byť plné vody.

Než napadne sneh, zakryte hromadu kompostu vrecovinou alebo hrubou vrstvou slamy.

Vypustite palivovú nádrž vašej kosačky na trávu alebo motorovej píly a podobných záhradných pomocníkov. Venujte im chvíľu času a urobte u nich „predzimnú údržbu“, ktorú jednotlivý stroj potrebuje, ľahko zistíte v návode na obsluhu.

Vydrhnite a upracte svoje záhradné náradie. Niektorí ľudia ošetrujú svoje nástroje olejom, aby sa vyhli hrdzi.

A to najdôležitejšie nakoniec! Určite sa nesmiete zabudnúť pred zimou postarať o živých obyvateľov vašej záhrady. Umiestnite záhradné kŕmidlá pre veveričky a vtáčiky, búdky, urobte zimný úkryt pre ježkov. Zima je dlhá a zvieratká potrebujú pomoc s jej prečkaním.

V zime určite budete radi sledovať oknom, ako im chutí.

Článok Najvyšší čas pripraviť záhradu na zimu. Viete, na čo nesmiete zabudnúť? II. diel bol publikovaný 17. října 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...