Než príde zima, postarajte sa o vyvýšené záhradné záhony

Sponzorované odkazy:

Než príde zima, postarajte sa o vyvýšené záhradné záhony

V posledných troch rokoch sa záhradkári čoraz častejšie venujú pestovaniu plodín vo vyvýšených záhradných záhonoch. Nie je to divné, má to množstvo výhod, nielen to, že sa pri pletí nemusíte ohýbať a ničiť si chrbát.

Rovnako ako o klasické záhony sa o vyvýšené záhony musíte na jeseň postarať, aby ich pôda bola plná živín, a na jar ste mali všetko pripravené na pestovanie nových rastliniek.

Zásadné bude pozbierať všetku úrodu, zbaviť sa zvyškov stoniek, záhon vyplieť. Pokojne ho môžete ľahko zrýľovať. Ak by ste zvyšky stoniek a rastlín v záhone nechali, mohli by ste si zarobiť na problémy v budúcom roku s plesňou a hnilobou. Keď záhon riadne vyčistíte, škodcovia sa nebudú mať kde množiť.

Ostrieľaní záhradkári na jeseň do pôdy zasadia tzv. „krycie plodiny“. O čo sa jedná? V podstate ide o prechodných obyvateľov záhonov, ktorí do pôdy dodajú živiny na budúci rok. Je to napríklad raž, ďatelina, hrášok, či jačmeň a vika. Iste to nie je bezpodmienečne potrebné, je to skôr vyššia záhradnícka škola, kedy sa záhradkári inšpirujú poľnohospodármi.

Pokiaľ nebudete pestovať krycie plodiny, po vyplávaní a upratovaní záhona môžete na záhon umiestniť hnoj a hotový kompost. Na jar tak vďaka pridaniu živín budú nové plodiny rýchlejšie rásť. Na jeseň môžete do vyvýšených záhonov zasadiť cesnak, nepremrzne tak ako v klasickom záhone a navyše je v ňom chránený pred zbytočnou vlhkosťou.

Ak máte v záhone rastliny, ktoré sa nechávajú v pôde cez zimu, prikryte ich a nasypte okolo nich mulč. Ten pomôže ochrániť vaše rastliny pred zbytočnou burinou a premrznutím koreňov. Záhon tiež pred zimou skontrolujte zvonku. Nie je potrebné poopraviť nejaké dosky? Alebo ho zvonku natrieť, prípadne pred zimou záhon zvonku naimpregnujte. Na údržbu vyvýšených záhonov nepoužívajte farby, ktoré sú toxické a mohli by kontaminovať pôdu a prípadné plodiny v budúcom roku.

Článok Než príde zima, postarajte sa o vyvýšené záhradné záhony bol publikovaný 11. října 2022 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...