Milujete letné grilovačky? Udržujte svoje grilovacie náčinie v čistote!

Sponzorované odkazy:

Milujete letné grilovačky? Udržujte svoje grilovacie náčinie v čistote!

Leto je obdobie, kedy sa všetci radi schádzame na záhradách, organizujeme záhradné párty a grilovačky. Grilovanie je skvelé a užije si ho naozaj každý od vegetariánov až po „mäsožrútov“. Jednu nevýhodu však taká grilovačka má. Akú? No predsa upratovanie po nej a špinavý gril.

Čistý a udržovaný gril je však zásadný pre to, aby vami pripravované pokrmy boli chutné a zdravotne nezávadné. Navyše, pokiaľ budete gril čistiť a udržiavať ho, dlhšie vám bude slúžiť.

Na čistenie grilu existuje množstvo prípravkov a náčinia. Zásadné je, nechať gril ohriať, zvyšky mäsa sa na rošte opália a ubudne mastnoty na čistenie. Potom budete teda musieť chvíľu počkať, kým si vyhrniete rukávy a pustíte do drhnutia. Medzitým si môžete pozalievať záhony.

Určite si do ruky vezmite abrazívnu kefu (záleží na materiáli grilu), teplú vodu, čistiaci roztok určený na čistenie grilov, staré handričky, či papierové kuchynské utierky, gumové rukavice, niekto používa aj jedlú sódu, soľ (ako peeling). Ak má váš čistič na grily príliš silnú chemickú vôňu, nehanbite si vziať respirátor, aby ste sa zbytočne nedýchali jedovatých výparov. Niekto nedá dopustiť na to, že na čistenie grilu použije obyčajný stolný olej. S čistým olejom zotrite starú mastnotu, na tú novú stačí obyčajný saponát. Avšak pokiaľ je váš gril naozaj veľmi špinavý a veľký, radšej zvoľte špeciálny prípravok, inak sa pri škrabaní grilu veľmi zapotíte.

Čím skôr po grilovaní gril vyčistíte, tým ľahšiu prácu budete mať! Čistite gril pravidelne a zaberie vám to minimum času. Niektoré súčasti grilu môžete umyť v umývačke riadu, avšak skôr ako to urobíte, starostlivo si preštudujte návod, aby ste zistili, z akých materiálov je váš gril vyrobený a či môžete túto „bezpracnú“ vychytávku použiť bez rizika poškodenia grilu.

Pozor! Pri plynovom grile je veľmi dôležité veľmi starostlivo čistiť trysky, plynové horáky, pokiaľ by sa upchali, hrozí vám veľké nebezpečenstvo.

Článok Milujete letné grilovačky? Udržujte svoje grilovacie náčinie v čistote! bol publikovaný 16. srpna 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...