Ako pripraviť gril na zimu

Sponzorované odkazy:

Ako pripraviť gril na zimu

Síce máme ešte chvíľami pekné počasie, ale je najvyšší čas myslieť na to, že pred zimou budeme musieť upratať záhradný nábytok, zazimovať bazén a aj gril. Nikdy ho neupratujte špinavý po sezóne, inak už ho na jar naozaj nevydrhnete.

Dôkladne zbavte gril nečistôt

Keď ho správne vyčistíte, ušetríte si na jar veľa práce. Než začnete s jeho drhnutím, naposledy ho zahrejte, ľahšie z roštov kefou na čistenie zložíte nánosy nečistôt.

Chémia vám uľahčí prácu

Po dôkladnom vyčistení grilu pomocou kefy, môžete si vziať na pomoc chémiu. Je len na vás, aký prípravok použijete, či ten špeciálny na čistenie grilov alebo penu na čistenie rúry. To je na vás. Nezabudnite mriežky naozaj dôkladne dočistiť, pomôže vám obyčajná drôtenka, my sme to tento rok skúsili pomocou tzv. nano hubky a prekvapivo to fungovalo tiež. Pri plynovom grile si dôkladnú starostlivosť zaslúžia aj horáky, nezabudnite na to, že skladovanie plynovej bomby má svoje pravidlá. Vy, ktorí máte klasický gril na drevené uhlie, či drevo, musíte vyčistiť aj miesta, ktoré zachytávajú popol.

Nezabudnite vyčistiť a dôkladne premazať všetky mechanické časti, opláchnite mriežky od chemických prostriedkov. Gril vám vydrží funkčný oveľa dlhšie.

Vyčistite exteriér grilu

Potom bude čas na to, aby ste gril očistili aj zvonku. Na to sa počas grilovacej sezóny veľmi často zabúda. Často sú na vonkajšej strane grilu mastné odtlačky, škvrny od omáčok, kečupu a pod. Miesta, kde začína gril hrdzavieť treba vydrhnúť, prípadne potom natrieť. Ak máte gril z nerezu, táto činnosť vám samozrejme odpadá.

Skontrolujte kolieska, madlo, utiahnite a premažte skrutky a pánty.

Pred tým, než gril schováte do garáže, či záhradného domčeka, nechajte ho otvorený naozaj dôkladne preschnúť, len tak zabránite plesniam a korózii.

Článok Ako pripraviť gril na zimu bol publikovaný 3. října 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...