Záhradné grilovanie - vyberáme gril

Tagy:  gril, elektrický gril, gril na drevené uhlie, plynový gril, záhradný gril, grilovanie, barbecue

Sponzorované odkazy:

Záhradné grilovanie - vyberáme gril

Letné obdobie doslova nabáda k podvečernému grilovaniu, ktoré môže prebiehať nielen na záhradke, ale aj priestrannejšom balkóne, terase či priamo v interiéri.

Výber grilu

K tomu, aby sme si mohli pripraviť chutnú a voňavú pochúťku potrebujeme gril, ktorý vyberieme podľa spôsobu najčastejšej grilovacej metódy. U Slovákov patrí k najobľúbenejším spôsobom grilovania metóda pomocou dreveného uhlia, pretože vďaka priamemu pečeniu sa do pokrmu dostane typická chuť a vôňa. Zo zdravotného hľadiska patrí táto metóda grilovaniu k menej zdravým spôsobom úpravy pokrmov, ale stravníkom tento argument nemôže pokaziť chuť k jedlu.

Na trhu môžeme vyberať z niekoľkých typov grilov na drevené uhlie, ponuka zahŕňa otvorené záhradné grily rôznych tvarov a v rôznych cenových kategóriách. K najobľúbenejším otvoreným grilom patria grily kruhového alebo obdĺžnikového tvaru. Tiež môžeme vyberať z rôznych materiálových prevedení, ku kvalitnejším patria grily liatinové, k cenovo dostupnejším grily s plechovým ohniskom. Ku kvalitnejším, ale cenovo o niečo drahším typom patria grily nerezové, ktoré disponujú dlhšou dobou životnosti. Na slovenskom trhu sa tiež objavujú grily na jedno použitie, ktoré sú určené predovšetkým pre použitie na dovolenke alebo na piknik v prírode.

K obľúbeným typom patria grily uzavreté čiže grily disponujúce poklopom, ktoré si môžeme zaobstarať v niekoľkých veľkostiach a tvarovom prevedení. Výhodou týchto grilov je možnosť pripravovať pokrm na otvorenom ohni bez pokrievky alebo v uzavretom priestore, ktorý je vhodný najmä pre grilovanie pokrmov v alobale alebo zeleniny. Kvalitné uzatvárateľné grily disponujú možnosťou regulácie vzduchu, ktorá umožňuje zmenu ťahu.

Na terase či balkóne oceníme grily plynové alebo elektrické, ktorých veľkou prednosťou je rýchle rozohriatie a minimálny dym. Liatinové plynové grily bývajú napájané prostredníctvom prenosnej plynovej bomby, elektrické grily disponujú káblom. Elektrické grily môžeme používať aj v interiéri, pretože pri ich činnosti nevzniká vôbec žiadny dym. Plynové a elektrické grily majú pre slovenského konzumenta jedinú nevýhodu, do pokrmu sa nedostane typická aróma a chuť, ktorá sa dokáže uvoľniť z dreveného uhlia.

K najmladším zástupcom patria grily s lávovými kameňmi, ktoré sú zvyčajne plynového charakteru. Horákom sú ohrievané špeciálne kamene sopečného pôvodu na ktoré sa pokrmy pokladajú.

Na slovenskom trhu nájdeme naozaj širokú ponuku rôznych typov grilov, výber však záleží na našich stravovacích návykoch, možnostiach využitia a umiestnenia.

Článok Záhradné grilovanie - vyberáme gril bol publikovaný 23. května 2013 v 16.45 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Ing. Šárka Jalčová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...