Nazbierajte si na jeseň semienka na budúci rok

Sponzorované odkazy:

Nazbierajte si na jeseň semienka na budúci rok

Vďaka tomu, čo všetko v posledných rokoch neskutočne zdraželo. Od liekov, cez energie a jedlo, až po oblečenie. Zdraželo aj náradie, hnojivá a dokonca aj trávne semená a ostatné semienka. Prečo si pár eur neušetriť a budúci rok si nesadiť semienka z vlastnej záhrady? Stačí sa na jeseň prejsť po záhrade a nazbierať si ich.

Väčšina rastlín na jeseň produkuje semienka, pokiaľ vieme, z ktorých je vypestovanie na jar ľahké, nie je príliš náročné semienka nazbierať, usušiť a dôkladne uskladniť. Možno z vlastnoručne a s láskou zozbieraných semienok vyrastie viac nových rastliniek, než z tých zabalených v papierovom vrecúšku z obchodu. Vaše vlastné semienka tiež nie sú chemicky ošetrené, čo môže byť pre množstvo ekologicky zmýšľajúcich záhradkárov ďalším bonusom. Môžete ušetriť ešte viac, ak sa dohovoríte so záhradkármi v okolí a so svojimi známymi, že si semienka povymieňate. Získate tak širšiu škálu kvetov a rastlín, ktoré si budete môcť na jar zasadiť a vaša záhradka vďaka tomu bude budúci rok v lete zase o niečo krajšia.

Najľahšie sa získavajú semienka z tzv. samoopeľovacích rastlín. Tieto rastliny sa opeľujú samé, pretože kvety, ktoré vytvárajú, obsahujú samčie aj samičie časti. Nepotrebujú hmyz, aby im pomohol k množeniu. Ich zasadenie na jar je tiež jednoduchšie a so zaručeným výsledkom. Také semienka veľmi rýchlo vyklíčia a vyrastú. Medzi také patria napríklad hrášok, fazuľa, baklažány, papriky a množstvo kvetov.

Rastliny, ktoré na svoje prospievanie potrebujú hmyz a tzv. krížové opelenie, už je ťažšie namnožiť doma. Ale nie je to nemožné. Je len ťažšie vybrať tie správne semienka. Medzi také patria tekvica, cuketa, koriander, melón, či uhorka.

Viacročné rastliny produkujú semienka každú sezónu. Také semienka by ste mali zbierať až potom, čo prejde rastlina svoj životný cyklus a prežije prvú zimu. Sú to napríklad kel, repa, petržlen, pór a zeler.

Semienka skladujte v tme a suchu, aby vám nesplesniveli, nedávajte ich do nádob na uskladnenie skôr, ako budú riadne preschnuté.

Článok Nazbierajte si na jeseň semienka na budúci rok bol publikovaný 22. října 2022 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...