Ako pripraviť záhradu na jeseň?

Sponzorované odkazy:

Ako pripraviť záhradu na jeseň?

Sedíte na terase a sledujete, ako zo stromov opadávajú prvé listy? Premýšľate, čo všetko budete musieť urobiť na záhrade, aby prežila jeseň a zimu „bez straty kvetinky“ a na jar zase všetko krásne vykvitlo? Máme pre vás pár tipov na to, čo všetko je potrebné na jeseň urobiť, než si zaleziete domov, zakúrite v krbe a začnete vyzerať prvé snehové vločky?

Kde začať?

Jednoducho sa po záhrade poprechádzajte, starostlivo si prezrite trávnik, či niekde nebude potrebné ho znova zatrávniť. Tohtoročné veľmi horúce počasie na ňom určite zanechalo škody. Skontrolujte aj živý plot, bránku, pozrite sa, čo všetko by bolo treba opraviť, prípadne vyčistiť. Pokojne použite múdru techniku a všetky „bolestivé“ miesta vašej záhrady si nafoťte. Napíšte si zoznam, čo by ste chceli pred zimou urobiť, alebo nahradiť novým.

Postarajte sa o bylinky

Ak máte bylinkovú záhradku v kvetináčoch, odneste ich na verandu či do domu. Budú vám aj doma plodiť, nezabudnite ich však umiestniť na miesto, kde je svetlo. Na povale sa im dariť nebude.

Pôda

Pripravte si záhradné náčinie, je najvyšší čas zrýľovať a pohnojiť záhony, kde ste už zožali poslednú úrodu. Nezabudnite pred zimou vyčistiť kvetinové záhony. Pohnojte stromčeky a kríky, u ktorých sa to odporúča, neurobíte chybu, keď k novým stromčekom pridáte viac hliny, ochráni ich korene pred vymrznutím.

Cibuľky

Kvety, ktoré majú cibuľky, ktoré nezostávajú cez zimu v hline nám na jeseň prirobia starosť. Opatrne cibuľky vyberte zo zeme, skontrolujte ich, či nie sú plesnivé, či napadnuté nejakým škodcom a uložte na chladné miesto s konštantnou teplotou.

Záhony

Ak máte záhony kryté textíliou a mulčom, jeseň je skvelá doba na jeho doplnenie. Ak niekde nájdete burinu, odstráňte ju, vytrhajte bodliaky, prípadne použite prípravok na hubenie burín. Pozor však na domáce zvieratá a malé deti, aby sa neotrávili.

Pozbierajte si semienka

Ušetríte veľa peňazí, ak si z kvetín pozbierate semienka na budúcu sezónu, navyše si ich môžete so susedmi povymieňať. Semienka nechajte uschnúť a zatvorte do škatuliek s vekom, aby nezvlhli.

Nádrže na vodu

Určite máte na záhrade nádoby a nádrže na vodu. Vylejte vodu pred prvými mrazíkmi, aby vám nádoby nepopraskali. Ak ich nemáte kde uskladniť, aspoň ich otočte hore dnom, inak do nich znovu naprší.

Lístie

Odstráňte opadané lístie zo stromov. Nezabúdajte na to, že lístie zo stromov napadnutého škodcami nepatrí do kompostu!

Skontrolujte stromy

Obíďte stromy a kríky, či nemajú poškodené vetvy. Najmä jablone s veľkou úrodou trpia na to, že staršie konáre pod váhou plodov prasknú. Prasknuté konáre odstráňte, rovnako by nevydržali nápor snehu, či jesenných fujavíc.

Záhradný nábytok

Vyčistite a upracte záhradný nábytok skôr, ako na neho začne pršať a napučí, či zhrdzavie. Neodkladajte špinavý záhradný nábytok, akurát si prirobíte prácu na jar. Čalúnenie vyperte, usušte a upracte napríklad na povalu, aby bolo pripravené na jar.

Článok Ako pripraviť záhradu na jeseň? bol publikovaný 18. září 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...