Malé návyky pre upratovaný dom

Sponzorované odkazy:

Malé návyky pre upratovaný dom

Máte pocit, že ste po lete zavalení neporiadkom? Niet divu, počas slnečných dní sme trávili veľa času vonku, doma sa robili len najnutnejšie veci a teraz, keď sme častejšie vo vnútri, začíname vidieť šmuhy a nedostatky.

Ak ste od prírody lenivejší, alebo si len neviete rady, ako s neustálym upratovaním zatočiť raz a navždy, možno vám pomôže náš článok.

V prvom rade si musíte uvedomiť, že čím viac vecí vlastníte, tým viac musíte upratovať. Ľudia, ktorí uprednostňujú minimalizmus, majú veľa vecí jednoduchších. Nemusia neustále prekladať veci dennej potreby, ktoré nemajú svoje stále miesto. Čo tak stolička, ktorá sa mala narodiť ako skriňa plná oblečenia? Máte? A šuplík, do ktorého sa dávajú všetky drobnosti, ktoré nemáte momentálne kam dať? Je v ňom od sekundového lepidla, cez meter až po nezaplatené zloženky naozaj všetko. Tiež vlastníte? Potom je najvyšší čas s tým niečo urobiť.

Z „domu hrôzy“, kam sa ani netešíte zo zamestnania domov, pretože vás tam vždy čaká nejaká nevypraná bielizeň, či neuprataný kútik, si pri troche snahy urobíte ľahko udržiavateľný domov. Najskôr si preberte všetky veci, čokoľvek nepotrebujte, vyhoďte alebo darujte.

Neupratovali ste dlho? Potom vám tento proces zaberie veľa času. Odporúčame nejaké videá majsterky na upratovanie pani Kon Mary, či to s anglickým názvom „extreme decluttering“ na YouTube. Aj keď napríklad neviete po anglicky, môžete odpozerať systém. Vždy najlepšie funguje roztriediť všetky veci naraz. Potom ľahko dáte k sebe veci z jednej „rodiny“ s podobným použitím.

Vyhnete sa chybám – ako je napríklad mať v každej miestnosti nejaké náhradné batérie a podobne. V ideálnom prípade by mali všetky vaše veci byť roztriedené a na jednom konkrétnom mieste. Napríklad práve spomínané batérie. Ceruzkové, štvorcové, monočlánky – všetko v jednej škatuľke. Keď budete hľadať novú batériu do budíka, budete presne vedieť kam ísť.

Keď už sme pri batériách, na tie použité si vyhraďte doma aj škatuľku, aby ste ich nevyhadzovali do smetí, ale môžete ich doniesť na zberné miesto.

Generálne upratovanie potrebuje generálne nastavenie mysle. Neseďte a nepremýšľajte, kde začať. Už len taká hlúposť, že sa zdvihnete, niečo zoberiete, odnesiete riad do kuchyne a naplníte umývačku, dá vášmu telu a mozgu signál, že sa bude musieť niečo robiť.

Môžete si napísať zoznam, čo treba urobiť – napríklad:

  • Ustlať postele
  • Vyčistiť toaletu
  • Vydrhnúť drez
  • Upratať hračky
  • Dať riad do umývačky
  • Utrieť prach
  • Vysať
  • Zotrieť podlahu
  • Vyprať bielizeň
  • Vydrhnúť vaňu

Spíšte si zoznam podľa potrieb vašej domácnosti. Až budete mať jednu úlohu hotovú, odškrtnite si ju na zozname a pokračujte ďalej. Uvidíte, že to bude motivujúce.

Nemusíte toho robiť veľa naraz, pokojne si naplánujte generálne upratovanie na celý týždeň a každý deň urobte tri veci. Ide len o to, aby sa začalo niečo diať.

Aby sa vám neporiadok nekopil, denne sa postarajte aspoň o riad, každý druhý deň vyperte práčku bielizne, pozametajte a vyneste smeti.

Článok Malé návyky pre upratovaný dom bol publikovaný 19. listopadu 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...