Pôjdeme spolu do Betlehema...

Sponzorované odkazy:

Pôjdeme spolu do Betlehema...

Advent máme v plnom prúde, ulice a obchody sú plné ľudí, na stole sa nám vyníma adventný veniec, určite už máte vytipované miesto, kde si kúpite vianočný stromček. Nezabudli ste na niečo? Určite? A čo tak betlehem?

Betlehemy majú u nás dlhú tradíciu

Pýtate sa, prečo by ste si mali domácnosť ozdobiť zastaranou dekoráciou? My sa skôr spýtame, prečo to ešte nerobíte? Betlehem bol spojený v našich končinách s oslavou vianočných sviatkov po dlhé stáročia. Až tradícia, ktorú sme odpozerali u susedov, teda vianočný stromček, z našich obývačiek postupne betlehemy vytlačila. Nie je to škoda?

Aj v neveriacich rodinách môžete na betleheme deťom vysvetliť príbeh z Biblie, ktorý pojednáva o tom, ako sa Jozefovi a Márii v meste Betleheme narodil v chlieve synček Ježiško.

Zájdite s deťmi v predvianočnom čase do kostola, pokochajte sa vyzdobenými jasličkami, na výstave betlehemov (určite sa nejaká vo vašom okolí koná) si môžete nejaký menší betlehem zaobstarať. Stačí maličký s pár postavičkami Jozefa, Márie, Ježiška, Troch kráľov a nejaké tie ovečky. Určite si spomeniete, že vaše babičky opatrovali betlehemy ako oko v hlave. Odovzdávali sa z generácie na generáciu, každá rodina dorobila, či dokúpila nejaké figúrky. Pri stavaní betlehemu bola celá rodina. Ľudia sa rozprávali, spoločne sa tešili na Vianoce a boli si tak nejako bližšie ako dnes, keď na nás televízia chrlí samé komédie a rozprávky so Santa Clausom.

Skúste sa zamyslieť, či niekde na chalupe na povale nemáte takýto skvost schovaný. Bola by večná škoda ho nechať schátrať. Pokiaľ nájdete betlehem s drevenými figúrkami, starostlivo ho oprášte, nechajte opraviť, kým ešte existujú kvalitní rezbári.

Ak nemáte to šťastie, môžete si betlehem vlastnoručne vyrobiť. Buď vystrihnúť z papiera, alebo si môžete figúrky do betlehemu upiecť. Tradične sa na to používalo tzv. vizovické pečivo.

Článok Pôjdeme spolu do Betlehema... bol publikovaný 17. prosince 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...