Kúpa tepelného čerpadla – k nižším účtom za teplo kvalitné čerpadlo nestačí

Kúpa tepelného čerpadla – k nižším účtom za teplo kvalitné čerpadlo nestačí

Tepelné čerpadlá zem/voda boli aj v čase podpriemerne nízkych cien energií najefektívnejším zdrojom tepla. Dnes, t. j. v čase vysokých cien zemného plynu, uhlia, dreva a pod., potom efektivita prevádzky čerpadiel vyniká ešte viac. Nenechajte sa však mýliť, k nízkym účtom za teplo a teplú vodu nestačí „len“ vybrať kvalitný produkt.

Skúsení servisní technici uvádzajú, že rovnako dôležitá ako kvalita produktu je aj inštalácia tepelného čerpadla. Ďalej, aby vám tepelné čerpadlo slúžilo spoľahlivo dlhé roky, je vhodné mu dopriať kvalitný servis. Inštalácia, uvedenie čerpadla do prevádzky a následný servis však nie sú bežnou súčasťou portfólia predajcov tohto zdroja tepla. V extrémnom prípade budete kúpu, inštaláciu a spustenie čerpadla do prevádzky riešiť s 3 subjektmi, ktoré si vás v prípade problémov budú prehadzovať ako horúci zemiak. Neriskujete pritom málo, v prípade nekvalitnej inštalácie hrozí:

  • Horší než očakávaný výkon tepelného čerpadla, t. j. vykurovací faktor tepelného čerpadla bude nižší ako ten, ktorý vám predajca komunikoval cez technický list čerpadla.
  • Zvýšené vibrácie pri prevádzke.
  • S ohľadom na vyššie uvedené aj kratšiu životnosť tepelného čerpadla.

V rámci úvodnej rešerše sa teda zaujímajte, či predajca:

  • Má v ponuke viac typov tepelných čerpadiel, t. j. je schopný objektívne odporučiť tepelné čerpadlo, ktoré je vhodné pre vašu nehnuteľnosť.
  • Má v ponuke produkty, ktoré získali Európsku značku kvality Q, t. j. ide o produkty, ktorých technické parametre overil nezávislý skúšobný ústav. U týchto produktov máte tiež istotu, že majú vysoký vykurovací faktor, je u nich zaistená dodávka náhradných dielov po ďalších 10 rokov, plus dovozca či výrobca majú zaistenú kvalitnú servisnú podporu.
  • Zaisťuje aj inštaláciu, a to cez tím skúsených remeselníkov, ktorý má zároveň kompetenciu uvádzať tepelné čerpadlá do prevádzky. Neuspokojte sa s riešením, kedy predajca prepredáva inštaláciu externej firme.
  • Zaisťuje inštaláciu cez pracovníkov, ktorí vykonávajú následný servis, t. j. proces inštalácie, spustenie do prevádzky a následný servis riešite s jediným subjektom.

Zdroj obrázku: Narin Eungsuwat / Shutterstock.com

Článok Kúpa tepelného čerpadla – k nižším účtom za teplo kvalitné čerpadlo nestačí bol publikovaný 4. ledna 2023 v 00.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...