Prvé bývanie? Ako sa vyvarovať začiatočníckych chýb?

Sponzorované odkazy:

Prvé bývanie? Ako sa vyvarovať začiatočníckych chýb?

Už sa nemôžete dočkať, kedy si zariadite svoje prvé vlastné bývanie? Iste sa z domu rodičov odsťahujete rýchlosťou blesku, ako keby vám horelo za pätami. Prvé bývanie je totiž symbolom samostatnosti, dospelosti a krokom do novej etapy života. Viete, akých chýb sa vyvarovať pri zariaďovaní prvého vlastného bývania, aby ste svoj príbytok nemuseli po roku, či dvoch znova zariaďovať a prerábať?

Nie všetci, ktorí sa sťahujú do svojho prvého vlastného bytu, majú na konte dostatok finančných prostriedkov na nákup kompletného zariadenia. Nemusíte všetko uponáhľať a kupovať najlacnejšie verzie nábytku v obchode so sektorovým nábytkom. Nie všetko, čo je v zľave, sa naozaj oplatí. Verte, že sa oplatí mesiac počkať, než si našetríte na kvalitný kúsok nábytku, ako si z núdze kúpiť najlacnejší variant, ktorý sa na trhu ponúka. Prečo? Väčšinou ide o naozaj „lacné“ verzie, teda – pánty a kovania, príliš nesedia, úchytky bývajú z plastu, o kvalitných koľajničkách na lacných komodách môžete len snívať. Ak nechcete za rok skončiť so zásuvkou, ktorej čelo vám pri otvorení zásuvky zostane v ruke, radšej postupujte pri zariaďovaní pomaly a s rozmyslom.

Veľa ľudí robí chybu, že v obchode s nábytkom prihodí do nákupného košíka bezhlavo aj množstvo dekorácií. Pamätajte na pravidlo – DEKORÁCIE SA KUPUJÚ NAKONIEC. Sú takou čerešničkou na torte pri zariaďovaní akejkoľvek miestnosti. Rovnako, keď si doma zmontujete nábytok, zistíte, že by ste si celú miestnosť predstavovali trochu inak, niekoľkokrát zmeníte miesto postele, nočných stolíkov a komôd, kým vám výsledok nebude pripadať dokonalý. Až potom sa rozhodnete, či naozaj potrebujete mať na nočnom stolíku sošku Budhu, alebo si tam radšej postavíte lampičku na čítanie.

Dvakrát meraj…

Staré dobré pravidlo platí pri zariaďovaní bývania dvojnásobne. Nechoďte do obchodu s nábytkom, bez toho, aby ste mali zmerané priestory vášho nového bytu, všetky výklenky a miesta, kam potrebujete umiestniť nábytok. Pokojne si nakreslite plánik bytu, kde ale nezabudnite vyznačiť aj dvere, okná a radiátory, aby ste potom neboli doma nepríjemne prekvapení, že sa vám do obývacej izby nezmestí sedacia súprava, iba za cenu toho, že vám bude radiátor kúriť do chrbta sedačky a v miestnosti tak príliš tepla mať nebudete.

Posvieťte si na to

V prenajatom byte príliš neovplyvníte, kde je umiestnené centrálne stropné osvetlenie, pokiaľ sa sťahujete do svojho a váš byt prechádza rekonštrukciou, nechajte si poradiť od skúseného elektrikára. Dodajte do vašich miestností viac druhov náladového osvetlenia pomocou lampičky na čítanie, stojacích lámp, či LED svetelných reťazí. Malé priestory môže vhodne zvolené osvetlenie v kombinácii so zrkadlami taktiež významne opticky zväčšiť.

Článok Prvé bývanie? Ako sa vyvarovať začiatočníckych chýb? bol publikovaný 17. ledna 2023 v 07.00 v rubrike Byt. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...