Predlžovacie káble, rozdvojky, adaptéry - viete, čo do nich nepatrí?

Sponzorované odkazy:

Predlžovacie káble, rozdvojky, adaptéry - viete, čo do nich nepatrí?

V každej domácnosti občas riešime problém, že nevieme, kam zapojiť spotrebič. Doby, keď nám v kuchyni stačili tri zásuvky, sú už dávno preč. Elektronické spotrebiče sa neustále vyvíjajú a je ich čoraz viac.

K ruke nám potom prídu vhod rozdvojky, predlžovacie káble, lišty s niekoľkými zásuvkami, predlžovačky s prepäťovou ochranou. Tie nám vyriešia problémy s nedostatkom zásuviek. Aby ste však mohli byť pri ich používaní bez obáv a nehrozilo vám nebezpečenstvo požiaru, mali by ste vedieť, ktoré spotrebiče do nich nesmiete v žiadnom prípade zapájať.

Určite do nich nepatria spotrebiče, ktoré musia byť tzv. uzemnené. Tzn. práčky, sušičky, mrazničky, umývačky a chladničky. Rozvodové lišty sú náchylné na preťaženie kvôli vysokej spotrebe týchto veľkých zariadení.

Mikrovlnná rúra spôsobila revolúciu v spôsobe, akým pripravujeme a ohrievame jedlo v našich domovoch. Akokoľvek je to úžasné, napájanie všetkých týchto činností zoberie viac elektriny, než môže dodávať klasický predlžovací kábel. Odporúča sa, aby bola mikrovlnná rúra zapojená do vlastnej samostatnej elektrickej zásuvky, rovnako ako bežná elektrická rúra. Kávovary si vybudovali miesto v našich domácnostiach.

Málokto si už dnes dokáže predstaviť ráno bez čerstvo namletej kávy s hustou našľahanou penou. Aj tu však pozor. Kávovar pri mletí kávy a výrobe pary potrebuje nárazovo veľké množstvo elektriny, preto ani kávovary nemajú na predlžovačke ani zásuvkovej lište čo robiť.

Rovnako obyčajný sendvičovač. Ten vám hrianky pripravuje pri vysokej teplote, rovnako tak palacinky, sendvičovače, rýchlovarné kanvice a vaflovače. Radšej niečo vypojte, aby ste tých päť minút, čo tieto prístroje používate, vedeli, že sa nič nestane.

Pekárne, remosky, pomalé hrnce a dvojplatničkové variče nesmú byť inde, než v zásuvke v stene. Tie spotrebúvajú veľa energie po celú dobu prípravy vášho pokrmu. Navyše pomerne dlhú dobu, takže málokto vydrží takýto prístroj po dobu trvania prevádzky sledovať. Než riskovať problémy, radšej ich tiež dajte do zásuvky.

A čo v kúpeľni? Tam sa spájajú dve veľké nebezpečenstvá – vlhkosť a elektrina a nemal by vám pre kúpeľňu chýbať odborne zapojený prúdový chránič. V kúpeľni bežne nabíjame elektrické kefky, dentálne sprchy, holiace strojčeky. Tiež fény, kulmy, žehličky a krepovače na vlasy si zaslúžia zapojiť do zásuvky. Nezabudnite, že zásuvky v kúpeľni by mali mať certifikáciu na zapojenie vo vlhkom prostredí.

Prenosné vetráky, klimatizácia, prídavné radiátory a ohrievače vzduchu mávajú nárazovo veľkú spotrebu, používajú sa dlhšiu dobu a môže dôjsť k prehriatiu predlžovacieho kábla. Ak nechcete riešiť problémy s ističom a poistkami, nikdy nezapájajte tieto spotrebiče do rozdvojok a predlžovacích káblov a nenechávajte ich zapnuté, ak odchádzate z domu!

Článok Predlžovacie káble, rozdvojky, adaptéry - viete, čo do nich nepatrí? bol publikovaný 14. února 2023 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...