Skôr než sa vydáte na nákup vianočného stromčeka…

Sponzorované odkazy:

Skôr než sa vydáte na nákup vianočného stromčeka…

Každoročne sa všetci sporia, či je vhodnejšie mať stromček živý, či umelý, obe varianty majú svoje pre aj proti, rovnako tak ako existujú priaznivci a odporcovia daného variantu. Pravda bude niekde uprostred, necháme rozhodnutie na vás, ale pokiaľ ste sa tento rok rozhodli, že si kúpite živý vianočný stromček, máme pre vás pár tipov, vďaka ktorým vám vydrží dlhšie pekný.

Všetko začína už pri výbere vianočného stromčeka. Najlepšie bude zájsť do škôlky, kde si máte možnosť vybrať stromček, ktorý je ešte v krajine, uvidíte ho na dennom svetle a ľahko si medzi ostatnými nájdete ten najoptimálnejší pre vaše potreby, niekto preferuje stromček vysoký a košatý, ľudia s menšími bytmi dajú prednosť stromčeku nižšiemu, ktorý ľahko umiestnia na stolík, či do kúta. Veľké nie pri výbere stromčeka je hnednúce ihličie, skúste so stromčekom zatrepať, ak opadáva už u predajcu, určite vám nebude slúžiť až do Troch kráľov.

Poriadny stojan

Doma by ste mali na stromček mať pripravený stabilný stojan, najlepšie taký, ktorý umožní stromček aj po odrezaní hydratovať. Aj odborníci sa sporia, či to má ešte vôbec cenu, alebo nie, každopádne podľa vlastnej praxe, toto riešenie veľmi pomáha.

Skôr než umiestnite stromček do stojanu, vyberte preň vhodné miesto. Nemal by byť pri krbe, či radiátoroch, ani by naň nemalo svietiť slniečko cez okno. Určite v dnešnej dobe musí byť aj v dostatočnej vzdialenosti aj zásuvka, aby ste si mohli stromček pekne osvietiť. Pod stojanček so stromčekom môžete umiestniť nejakú textíliu, ktorá môže vytvárať ilúziu snehu, pod ňou tiež ľahko schováte nepekné káble, tiež to pomôže ochrániť podlahu pod stromčekom, keby zo stojančeka tiekla voda. Veľmi pekne vyzerá stromček na sánkach, cez ktoré je prehodená ovčia koža (kľudne aj syntetická napodobenina), na fotkách to budí dojem Vianoc u babičky na chalupe.

Stromček zrežte, umiestnite do stojana a uistite sa, že nehrozí jeho preklopenie, najmä ak máte doma neposedných domácich miláčikov, či malé deti. Pre väčšiu bezpečnosť môžete stromček prichytiť nenápadne k stene. Ochránite svoje deti, navyše aj vianočné ozdoby, pretože sú väčšinou tak krehké, že pád vianočného stromčeka neprežijú.

Než začnete zdobiť stromček svetielkami, skontrolujte káble, či nie sú niekde poškodené, aby nemohlo dôjsť k požiaru, pokiaľ majú svetielka zlý dotyk, blikajú, či nie je ochranná vrstva kábla niekde narušená, radšej zájdite pre svetielka nové. Najmä na Vianoce sú vďaka adventným vencom a vianočným stromčekom hasiči v pohotovosti, tak im neprirábajte prácu a chráňte svoj majetok.

Článok Skôr než sa vydáte na nákup vianočného stromčeka… bol publikovaný 13. prosince 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...