Budete kupovať novú práčku? II.diel

Sponzorované odkazy:

Budete kupovať novú práčku? II.diel

V našom prechádzajúcom článku sme sa venovali tým hľadiskám, podľa ktorých si máte vybrať tú správnu automatickú práčku pre vašu domácnosť. Teraz vám prinášame jeho pokračovanie.

Ďalším hľadiskom je voľba pracích programov. Pretože nosíme rôzne druhy oblečenia v rôznych ročných obdobiach, treba viac programov prania. To je jedna z dôležitých vlastností, ktorú musí každý zvážiť pri nákupe práčky. Práčka by vám mala ponúknuť rôzne pracie programy, aby ste ju mohli bez komplikácií používať na pranie všetkých druhov oblečenia, aby vyhovovala vašim potrebám. Nosíte často outdoorové oblečenie? Nájdite si takú, ktorá disponuje šetrným programom na pranie funkčných materiálov? Patríte medzi ľudí, ktorí perú obuv? Mala by mať vaša práčka program na pranie obuvi.

V rodinách s malými deťmi, či alergikmi sa určite bude hodiť parný program, ktorý dokáže zbaviť bielizeň alergénov a baktérií. Ak máte lacnejšiu tzv. „nočnú“ tarifu elektrickej energie, využijete aj funkciu s odloženým štartom prania bielizne. Dnešné práčky sú také dokonalé, že ich pripojíte k internetu a môžete ich zo zamestnania ovládať svojim mobilným telefónom, takže až prídete domov, budete mať vypranú bielizeň. To je na vašom zvážení, či ste priaznivcom techniky, alebo ste zo starej školy a nenechávate taký spotrebič zapnutý, pokiaľ nie ste doma.

Určite tiež nesmie chýbať program na pranie polovičnej náplne, na vlnu, bavlnu, pranie v chladnej vode, mix oblečenia, rýchle pranie, veľkou výhodou je aj program na čistenie bubna.

Práčky môžete vyberať aj podľa toho, z akého materiálu je vyrobený bubon práčky. Najčastejšie bývajú nerezové, niektoré majú keramický bubon, objavujú sa však aj plastové modely. Smaltové bubny častejšie praskali a tak býva najobstarávanejším modelom jednoznačne práčka s nerezovým bubnom.

Veľkou výhodou býva možnosť nastavenia rýchlosti odstreďovania, teda počet otáčok bubna. U niektorých materiálov je nežiaduce, aby sa žmýkali na viac ako osemsto otáčok, pri bežnej bielizni však pokojne práčku nastavte aj na tisíc šesťsto. Dobre vyžmýkanú bielizeň vám sušička rýchlejšie vysuší a ušetríte elektrickú energiu.

Chytré práčky vedia prispôsobiť spotrebu elektrickej energie hmotnosti bielizne a dokážu tak šetriť. Takáto práčka v závislosti od zaťaženia určuje optimálnu rýchlosť, pri ktorej by mal motor bežať, aby sa optimalizovala spotreba elektrickej energie. Je to však možné iba v prípade, že je práčka vybavená motorom s premennou frekvenciou alebo bez komutátorovým motorom, ktorý umožňuje práčke pracovať pri premenných rýchlostiach. Pri konvenčných motoroch, ktoré sa skladajú z ozubených kolies a remeňov ako pohyblivých častí, dochádza k veľkému treniu, ktoré robí práčku energeticky neefektívnou.

Okrem toho tiež produkuje viac vibrácií a hluku. Na prekonanie týchto problémov však bola výrobcom zavedená technológia Direct Drive. Pri tejto technológii je motor pripevnený priamo za bubon a nie sú tu žiadne také pohyblivé časti, čo má za následok elimináciu trenia a tým úsporu elektrickej energie. Motory založené na technológii priameho pohonu sú o niečo ťažšie ako konvenčné motory. Produkujú však menej hluku a majú lepšiu životnosť. Ak máte na hluk citlivých susedov, určite oceníte tú najtichšiu práčku.

Ak máte doma tzv. tvrdú vodu, oceníte práčku, ktorej výrobca na toto myslel. Nielenže budete musieť používať prídavok do prania bielizne na zmäkčenie vody, ale niektoré práčky majú v sebe zabudovanú technológiu na úpravu veľmi tvrdej vody. Za túto funkciu si však priplatíte.

Ďalším dôležitým faktorom pri voľbe užitočných programov, je možnosť znížiť či zvýšiť teplotu vody pri existujúcich programoch. Od výroby je na práčke potrebný program na pranie bavlny pri šesťdesiatich stupňoch, pokiaľ však nemáte bielizeň príliš špinavú, ľahko si tam zvolíte teplotu nižšiu a ušetríte. Naopak po chorobe si môžete navoliť pranie pri deväťdesiatich stupňoch, aby ste v bielizni zničili choroboplodné zárodky.

Vhodná bude aj práčka s automatickým dávkovačom pracieho prostriedku a aviváže. Previňujeme sa všetci tým, že tam občas nalejeme týchto prostriedkov viac, než je potrebné. Takáto práčka si však zváži bielizeň a podľa hmotnosti náplne si nadávkuje iba potrebné minimálne množstvo, takže vám ušetrí aj peniaze, ktoré utrácate za pracie prostriedky.

Článok Budete kupovať novú práčku? II.diel bol publikovaný 7. března 2023 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...