Ako sa starať o stromy a ich okolie vo vašej záhrade

Sponzorované odkazy:

Ako sa starať o stromy a ich okolie vo vašej záhrade

Ak máte na svojej záhrade vyrastené stromy, určite sa vyžívate v tieni, ktorý na vašu záhradu prinášajú. Navyše ju zdobia od jari až do zimy. Starostlivosť o stromy však môže byť náročná – od opadaného lístia, až po ich prerezávanie, stále je čo robiť. To platí aj o údržbe ich najbližšieho okolia.

Pretože, keď strom nebude mať zdravé korene a v jeho okolí sa bude hromadiť staré lístie, bude jednoduchou potravou pre najrôznejších škodcov.

Nikdy okolo stromu nenavážajte viac zeminy v snahe vytvoriť ochranný bal, správne by mala pôda byť v rovnakej úrovni ako všade inde v záhrade. Niektorí ľudia si okolo stromu robia vyvýšené záhony, to je však chyba, pretože je tu možnosť vzniku premokrenia a hniloby.

Pokiaľ predsa len chcete založiť záhon v blízkosti stromu, nechajte mu priestor pre ďalší rast a záhon umiestnite aspoň dvadsať centimetrov od stromu. V okolí stromu to ani nepreháňajte s vysievaním trávnika, neprinášajte tam trávne koberce, príliš hustý a nezvyčajný trávnik by mohol sťažiť koreňom čerpanie živín. To isté samozrejme platí o najrôznejších záhradných textíliách, ktoré bránia prerastaniu buriny – bránia aj vstrebávaniu vlahy a živín a nemajú tak v blízkosti stromov čo robiť.

Na záhony okolo stromov je veľmi dôležité pridávať mulč, aby všetku vodu pre zasadené rastliny neodsali korene stromov. Aj pre mulčovanie platí pravidlo, že nesmiete zakrývať kmeň a korene stromu vysokou vrstvou mulča. Veľmi dobre vyzerajú okolo ihličnatých stromov klasické lesné rastliny, najrôznejšie paprade a pod., ktoré nie sú tak náročné na zalievanie, bohužiaľ však bývajú veľmi náročné na správne zloženie zeminy.

Ak máte na záhrade strom, ktorého korene vyliezajú nad povrch okolitého terénu, nikdy sa nesnažte ich vyrýpať, či dokonca prerezať, mohli by ste celý strom poškodiť. Korene môžete zakryť ozdobnými kamienkami, ktorými okolo stromu vytvoríte nejaký zaujímavý obrazec a opticky ho tak odlíšite od okolitého terénu. Nikdy však v príliš vysokej vrstve. Ak to však urobíte správne, kamienky pomôžu stromu udržať vlahu aj v suchšom letnom období.

Nikdy do stromu nevtĺkajte klince, ani doň nevŕtajte. Hojdacie siete, hojdačky, lucerny, búdky pre vtáčiky ľahko pripevníte pomocou lana, či povrázkov a to bez rizika poškodenia stromu.

Článok Ako sa starať o stromy a ich okolie vo vašej záhrade bol publikovaný 20. června 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...