Stromy si aj na jar zaslúžia našu starostlivosť

Sponzorované odkazy:

Stromy si aj na jar zaslúžia našu starostlivosť

Máte na záhrade stromy, či stromčeky? Okrem trávnika si aj stromy na jar zaslúžia našu dôkladnú kontrolu a starostlivosť.

Dôkladne okolo stromov upracte. Odstráňte zvyšok opadaného lístia z konca jesene, pozbierajte polámané vetvičky. Ak sa na zemi nachádza nahnité ovocie, aj to môže byť zdrojom napadnutia škodcami a hubami.

Prejdite celú záhradu a starostlivo prezrite všetky stromy a kríky. Vetvy, ktoré nevydržali ťažobu snehu a polámali sa, starostlivo zrežte a rez ošetrite. Pre výškové práce si radšej pozvite odbornú firmu, aby ste si neublížili. Vetvy, na ktorých sa na jar netvoria listy, či púčiky, poukazujú na nejaký zásadnejší problém. Pri obhliadke záhrady môžete naraziť na pleseň, huby, škodcov a ich malé zárodky. Na kríkoch a nízkych stromčekoch ľahko napríklad húsenice zozbierate.

Stromčeky napadnuté roztočmi a voškami skúste dôkladne osprchovať záhradnou hadicou, mnohokrát to pomôže. Aspoň je to prvá pomoc, než zájdete do záhradníctva pre chemické postreky.

V okolí menších stromčekov skontrolujte, či majú dostatočnú vrstvu mulču. Slúži na ochranu koreňového balu, udržanie vlhkosti a ničenie buriny. Pokiaľ nie, doplňte množstvo mulču, aby boli vaše malé stromčeky ako v bavlnke.

S mulčovaním súvisí aj jarné prihnojenie. Keď použijete hnojivo, z ktorého sa účinné látky postupne uvoľňujú, máte hnojenie vyriešené do konca sezóny. Skoro na jar stromy príliš nezalievajte, voda sa do zamrznutej pôdy nemôže dostatočne absorbovať.

Na jar môžete tiež vysadiť nové stromy, namiesto zimou poškodených. Pred výsadbou si celú prácu dôkladne naplánujte, aby vám taký strom za dvadsať rokov nezaberal celý dvor.

Článok Stromy si aj na jar zaslúžia našu starostlivosť bol publikovaný 8. dubna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...