Aké stromy a kríky na jar prerezať, aby vám aj naďalej zdobili záhradu?

Sponzorované odkazy:

Aké stromy a kríky na jar prerezať, aby vám aj naďalej zdobili záhradu?

Na jar máme všetci veľa práce na záhrade. Treba zasadiť zeleninu, okrasné kvety, postarať sa o trávnik, pripraviť záhradný nábytok, skontrolovať gril, pripraviť terasu a v neposlednom rade je dôležité niektoré kríky a stromčeky prerezať, aby boli krásne a ovocné stromy nám dobre plodili.

To je jedna z najmenej obľúbených činností. Čo si budeme rozprávať, nie každý má oko na to, aby vytvoril dokonalú korunu budúceho majestátneho stromu, keď to s prerezávaním stromu, či kríkov preženiete, môžete ho na dlhú dobu poškodiť, alebo vám dokonca uschne. Komu by sa do takej dôležitej práce chcelo.

Ak nie ste si istí ako na to, pozvite si aspoň na prvýkrát k vám na záhradu odborníka. Môže vám rovno aj niektoré stromčeky zaštepiť. Odpozeráte od neho techniku, necháte si poradiť a skúsite to sami napríklad budúci rok.

Prečo je prerezávanie stromčekov dôležité?

Prerezanie má pre stromčeky a kríky množstvo benefitov. Nie je to len o tom, aby sme mali pod kontrolou rast našich stromov, aby nám príliš netienili, alebo nezasahovali susedom do záhrady. Kvalitne vykonané prerezanie udržuje stromy a kríky zdravé, svetlo, vlaha a vzduch sa dostane ku všetkým konárom, pomôže to predchádzať hnitiu a niektorým škodcom a plesniam. Pozor na to, v akom období rastu prerezávanie vykonáte. Malo by sa prerezávať skôr, než sa začnú tvoriť puky. Niektoré rastliny sa prerezávajú až na jeseň. Záleží na tom, aké kríky a stromčeky máte na vašej záhradke.

Odrezať by ste mali okamžite vetvy, u ktorých máte podozrenie, že sú zlomené, nejako poškodené, či choré. Nemusíte čakať na optimálne obdobie. V takom prípade platí, čím skôr, tým lepšie. Choré konáre nehádžte do kompostu, nech si škodcov neroznesiete po celej záhrade, ale radšej ich spáľte.

Kvitnúce kríky

Ak máte na záhrade kríky, ktoré kvitnú v lete, začnite ich prerezávať skoro na jar. Pred tým, než začnú pučať a rásť. Napríklad všetky ružové kríky takú starostlivosť ocenia. To platí aj o všetkých popínavých a plazivých rastlinách ako je okrasná vínna réva, alebo brečtan. Týmto rastlinám prospeje, ak ich skrátite skôr, než sa u nich objavia prvé listy.

Trvalky

Vždyzelené kríky a okrasné stromy sa prerezávajú najmä kvôli tvaru a spomaleniu rastu. U ihličnanov je údržba jednoduchšia, než napríklad pri ovocných stromčekoch. U nich musíte myslieť aj na vek konárov a pravdepodobnosť, že starší konár unesie úrodu ovocia. Chybu neurobíte, keď po prerezaní, niektoré nízko položené konáre rovno podložíte, nech to nemusíte riešiť na poslednú chvíľu, keď budú konáre plné zrejúcich jabĺčok. Pri ovocných stromoch je potrebné prerezávanie vykonať skôr, než nasadia púčiky, aby ste zbytočne neprišli o úrodu.

Čo naopak na jar nerezať

Všetky kríky a rastliny, ktoré kvitnú skoro na jar, ostrihajte radšej až po odkvitnutí – teda nechajte to až na jeseň. Inak budete riskovať, že sa tento rok okrasných kvetov nedočkáte. Navyše by vám mohla taká rastlina uvädnúť úplne. A to pri dnešných cenách okrasných drevín vôbec nepoteší. Ak nie ste si istí, či sa pri konkrétnej rastline do prerezávania pustiť, alebo nie, pozrite sa do nejakej knihy pre záhradkárov, alebo si o nej nájdite informácie na internete. Existuje aj množstvo videí, napríklad na Youtube, ktoré vám poradia aj najrôznejšie triky, ako vlastne na to.

Článok Aké stromy a kríky na jar prerezať, aby vám aj naďalej zdobili záhradu? bol publikovaný 14. května 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...