Záhradné náčinie je dôležité. Viete napríklad, ako si vybrať správny fúrik?

Sponzorované odkazy:

Záhradné náčinie je dôležité. Viete napríklad, ako si vybrať správny fúrik?

„Fúrik, to odporúčam bantamový…“ Legendárna hláška murára Lorenca zo Samoty pri lese snáď žije v pamäti každého z nás. Vykúzli úsmev na tvári, ale pokiaľ stojíte pred rozhodnutím, aký fúrik si na vašu záhradku kúpiť, určite máte plno otázok.

Vzhľadom na to, že doba pokročila a na trhu ich je naozaj veľké množstvo od klasických plechových, drevených fúrikov, až po fúriky skladacie, jeden, aby mal vysokú školu na to, aby si vybral takú „obyčajnú“ vec.

Fúrik si vyberajte nielen podľa toho, koľko uvezie nákladu, ale aj podľa terénu vašej záhrady, odolnosti, jednoduchosti údržby, dôležitým hľadiskom bude aj to, koľko toho zdvihnete a uveziete vy. Pokiaľ si krehká žena kúpi fúrik, ktorý sotva uvezie prázdny, ťažko v ňom bude prepravovať nejaký ten ťažký záhradný náklad ako je zemina, kompost a pod.

Podľa konštrukcie sú stále najobľúbenejšie oceľové fúriky s plechovou nádobou. Síce sa vám časom olúpe farba a bez údržby vám fúrik bude hrdzavieť, ale je stále najodolnejší. Na plastovom fúriku je výhodou jeho samotná nízka hmotnosť, plastové fúriky pri neopatrnej manipulácii praskajú a ťažko do neho budete hádzať drevo, tehly, či prevážať extrémne ťažké veci. Porozmýšľajte o tom, na čo u vás na záhrade fúrik najčastejšie používate a podľa toho sa rozhodnite. Dbajte tiež na to, aby boli rukoväte fúrika správne ergonomicky vyrobené a jednoducho vám padli „do ruky“.

Tradičné fúriky mávajú jedno koleso, existujú však fúriky, ktoré majú dve kolesá za sebou, tie sa ľahšie vyklápajú, manipulácia s nimi je však ťažšia a rozhodne nie sú vhodné do kopcovitého terénu. Keď už sme pri tých kolesách, čaká vás ďalšie rozhodovanie, dáte prednosť kolesu s dušou, alebo bez? Kolesá s dušou ponúkajú lepší komfort, tlmia nárazy, ale budete riskovať, že sa čas od času nevyhnete ich oprave. Bezdušové kolieska sú z odolnej gumy, neprepichnete ich, alebo sa aspoň nič veľmi nestane, ale počítajte s tým, že jazda nebude komfortná, fúrik bude viac „poskakovať“, takže je vždy niečo za niečo.

Klasické drevené fúriky v dnešnej dobe slúžia skôr ako zaujímavé dekorácie na záhradu, ale aj tie mávali niečo do seba, naši pradedovia na nich dokázali odviezť neskutočné kvantá nákladov. Dnes ich málokto vie vyrobiť tak, aby boli zároveň funkčné a dizajnovo pekné, ak ich máte na chalupe, strážte si ich ako oko v hlave, pretože sa jedná o naozajstné poklady.

Článok Záhradné náčinie je dôležité. Viete napríklad, ako si vybrať správny fúrik? bol publikovaný 24. června 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...