Ako si vybrať stavebný pozemok

Sponzorované odkazy:

Ako si vybrať stavebný pozemok

Ceny nájmu sa začnú zase zvyšovať, byty v panelových domoch stoja skoro rovnako ako novostavby a vy premýšľate, že si postavíte svoj domček, než denne nad hlavou počúvať dupajúcich susedov? Viete, ale ako si vybrať stavebný pozemok?

Už pred kúpou pozemku by ste mali mať jasno, či chcete stavať murovaný dom, drevostavbu, zrub, či sa uspokojíte s mobilným domčekom. Sú určité miesta dané územným plánovaním, kde si musíte postaviť konkrétny druh stavby.

Keď si ujasníte túto zásadnú vec, čakajú vás týždne a mesiace, kedy budete prechádzať ponuky realitných kancelárií a súkromných inzerentov.

Všetko dôkladne skontrolujte

Keď už si vyhliadnete parcelu snov, nechajte si všetko dôkladne skontrolovať, ako možnosť stavby, prípojky vody a elektriny, aj informácie o pozemku v katastri nehnuteľností. Pozor si dajte hlavne na príjazdové cesty a nenechajte si nahovoriť, že sú pôvodní majitelia so susedom dohodnutí, že s ním nie sú žiadne ťažkosti. Tie by začali iba vám. Ak nerozumiete náležitostiam, ktoré takýto pozemok má mať, radšej obetujte financie a nechajte si posúdiť pozemok profesionálom.

Niektoré miesta sú na stavbu domu nevhodné, porozmýšľajte u pozemkov, cez ktoré vedú drôty vysokého napätia, alebo sa vám zdá, že je príliš blízko železničná trať. Existujú normy, ktoré presne určujú, ako ďaleko od železnice, či elektrického vedenia sa smie stavať.

Zistite si tiež miestnu históriu. Či sa v blízkosti pozemku nenachádzali bane, smetisko, aké je tam podložie, či sa v okolí nenamerali príliš vysoké koncentrácie radónu. Tiež si zistite, čo sa v blízkom okolí plánuje stavať. Diaľnica, továreň aj poľnohospodárska výroba. Nič z toho v susedstve nechcete.

Ak sa nachádza pozemok v chránenom území, pridelí vám to tiež starosti navyše, budete sa musieť podriaďovať vzhľadom nehnuteľnosti aj technológií výstavby.

Keď je všetko v poriadku, môžete zložiť zálohu na pozemok, alebo si ísť vybaviť hypotéku. Potom už vás čaká len koliesko obiehania po úradoch, ale sú to nakoniec príjemné starosti.

Pri stavbe myslite na to, že ju priebežne poistíte. Predsa len, nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch …

Článok Ako si vybrať stavebný pozemok bol publikovaný 19. června 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...