Ako vybrať záhradný nábytok?

Sponzorované odkazy:

Ako vybrať záhradný nábytok?

Určite už máte na záhrade upratané a pripravené záhony. Tým, ako sa pomaly otepľuje, radi sa po namáhavej práci posadíme a odpočinieme si na slniečku. Je teda najvyšší čas vytiahnuť záhradný nábytok a pripraviť ho na sezónu. Ak ste sa rozhodli, že si tento rok zaobstaráte novú súpravu záhradného nábytku, náš článok vám poradí, ako si vybrať ten najlepší záhradný nábytok pre vašu pergolu a záhradu.

Ten správny záhradný nábytok bude vyhovovať nielen vašim potrebám, zmestí sa do pergoly, ale taktiež bude pripravený na návštevy, ktoré prídu na grilovačku. Musí byť tiež pohodlný a prípadné sedacie vankúše by mali dať ľahko oprať. Závesné hojdacie kresielka, či hojdacie siete, by mali tiež odolávať usadzovaniu špiny, ale aj nevľúdnemu počasiu, aby ste zakaždým keď bude pršať, nemuseli utekať na záhradu a upratovať ich do garáže.

Skôr, než sa vyberiete na nákup záhradného nábytku do obchodu, zmerajte si starostlivo celý priestor, aby vám bolo jasné, či môžete zvoliť veľkú záhradnú zostavu, alebo sa budete s rozmermi záhradného posedenia uskromniť. Dôležité bude tiež stanovenie si rozpočtu.

Výber materiálu záhradného nábytku

Všetky materiály majú svoje pre i proti, dôležitým vodítkom pre výber toho správneho materiálu pre váš záhradný nábytok bude, či máte záhradnú zostavu pod strechou, alebo bude na voľnom priestore a vystavený počasiu a slnečným lúčom. Ak sa nechcete stať otrokmi neustáleho drhnutia nábytku, vyberajte taký, ktorý ľahko utriete. Ak si vyberiete drevenú zostavu, myslite na to, že u lacných kúskov neušetríte, pretože ich budete musieť brúsiť a natierať. Drevá, ktoré sú odolnejšie počasiu, ako sekvoj a teak, sú zase oproti ostatným materiálom veľmi drahé.

Ratan a prútie. Prírodné materiály, ako je ratan a prútie, poskytnú vašej terase ležérny vzhľad, ale za pár rokov budete musieť kupovať nový nábytok, pretože sa ratan začne lúpať. Syntetický ratan a prútie má živičnú úpravu, takže vám vydrží oveľa dlhšie.

Oceľ a železo. Oba materiály sú extrémne pevné, ale pre väčšie pohodlie pre návštevy aj pre vás budete musieť kúpiť podsedáky a vankúše. Sú skvelé pre vonkajšie použitie, ale tiež ich budete musieť pravidelne natierať, pokiaľ nie sú ošetrené povrchovou úpravou odolnou voči poveternostným vplyvom, aby sa zabránilo korózii.

Hliník, plast a PVC. Tieto materiály nehrdzavejú, sú ľahké, lacné a ľahko sa udržujú s trochou čističa a vody. Vzhľadom na ich ľahkú konštrukciu však môže byť nutné ich zaistiť pri silnom vetre a búrkach. Nábytok vyrobený z týchto materiálov bude vyzerať pekne aj po dlhšej dobe. Kvalitný vonkajší nábytok je pomerne významnou investíciou. Než kúpite novú súpravu, nákup si poriadne rozmyslite.

Článok Ako vybrať záhradný nábytok? bol publikovaný 17. dubna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...