Chodníky môžu byť dokonalou okrasou záhrady, máte ich čisté?

Sponzorované odkazy:

Chodníky môžu byť dokonalou okrasou záhrady, máte ich čisté?

Okolo domu nemáme len zatrávnenú plochu, ale aj dláždené plochy, ako sú chodníky na terasu, k záhradnému domčeku a samozrejme aj príjazdovú cestu k domu, ku garáži alebo plochu na parkovanie auta a podobne. Dláždených plôch je celkom veľa, a pokiaľ chcete mať prostredie okolo domu príjemné, tak by ste sa mali o tieto plochy starať, aby boli stále čisté a krásne.

Prerastá nám tráva

Ak máte dláždenú plochu, či už sa jedná o chodník alebo parkovacie miesto či čokoľvek iné položenú do štrku, piesku alebo hliny, potom vás s najväčšou pravdepodobnosťou bude trápiť prerastajúca tráva a mach, čo nevyzerá práve pekne. Aby ste mali čisté chodníky, musíte sa trávy zbaviť. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako sa môžete trávy zbaviť. Jedným z nich je sadnúť si a trávu z dlažby vytrhávať, čo je časovo náročné a rozhodne to nie je činnosť, ktorá by niekoho bavila. Ďalšou a oveľa jednoduchšou možnosťou sú chemické postreky. Veľmi záleží na tom, akú chemikáliu použijete, aby nebola až príliš prudká a nepoškodila aj dlažbu, čo by bolo určite nepríjemné. V poslednej dobe je veľmi obľúbené aj odstraňovanie trávnika z dlažby pomocou pary alebo veľmi horúcej vody, ktorá trávu spáli, a vy dosiahnete to, že nebude znovu rásť. Tento spôsob je veľmi efektívny a zároveň šetrný ako ku dlažbe, tak aj k životnému prostrediu.

Máme tam škvrny

Nech sa snažíte akokoľvek, tak sa raz na dlažbe objavia škvrny, vytečie olej z auta alebo iná kvapalina, môže vám spadnúť niečo z nákupu, čo urobí škvrnu, môže sa stať čokoľvek. Niektoré škvrny sa dajú ľahko odstrániť, avšak po niektorých vám zostanú stopy. Existuje hneď niekoľko možností, ako sa môžete škvŕn zbaviť, veľmi záleží na tom, o akú škvrnu sa jedná. Niekedy stačí trocha vody a jari, avšak mnohokrát je to málo, a preto je dobré mať doma wapku, teda vysokotlakový čistič, ktorý sa vám bude hodiť nielen pri čistení chodníka, ale aj napríklad na umývanie auta či čokoľvek iné. Takýchto prístrojov je na trhu hneď niekoľko, vhodné by bolo, aby ste mali k wapke viac nástavcov, pretože potom bude praktickejšie, pretože na údržbu chodníka je ideálna rotačná kefa, zatiaľ čo na auto sa hodí iný nástavec.

Keď nemáme ten správny prístroj

Mať doma vysokotlakový čistič je praktické a veľmi pohodlné, avšak nie každý sa rozhodne si tohto pomocníka domu zaobstarať, niekomu sa zdá byť zbytočný, inému drahý a podobne, dôvodov môže byť hneď niekoľko. Samozrejme, že tento pomocník sa dá nahradiť aj tým, čo má každý bežne pri dome, a to je hadica a kefa alebo metla či metla s pevnými štetinami. Chodník alebo iné dláždené priestory postriekate a poriadne vydrhnete. Pravda je, že to si vyžaduje oveľa viac práce a času, než keby ste použili vysokotlakový čistič, ale výsledný efekt bude rovnaký.

Pozor na chemikálie

Aby ste mali čisté chodníky, je niekedy nutné siahnuť aj po nejakej chemikálii, pretože niektoré škvrny nie je jednoduché odstrániť. Avšak pri výbere chemikálií by ste mali byť opatrní, pretože keď použijete nejakú veľmi agresívnu, môže dôjsť aj k poškodeniu dlažby. Na rôzne povrchy existujú špeciálne prostriedky, ktoré špinu odstránia, ale zároveň nepoškodia použitý materiál. Napríklad ak máte plochu okolo domu a na státie auta vydláždenú prírodným kameňom, potom by ste nemali používať mydlo, pretože to na prírodnom kameni robí škvrny.

Pred nečistotou sa dá chrániť

Na niektoré povrchy existujú špeciálne postreky alebo nátery, ktoré vám zaistia, že budete mať čisté chodníky. Ide o látku, ktorá zaistí, aby sa škvrny do povrchu nevpili, ale naopak kvapaliny odpudzuje, čo je výborná vec, avšak nemožno to použiť úplne na všetky povrchy a okrem toho je to pomerne nákladné, preto je niekedy lepšie čas od času chodník a iné plochy vyčistiť.

Článok Chodníky môžu byť dokonalou okrasou záhrady, máte ich čisté? bol publikovaný 15. července 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...