O kompost sa musíte starať aj v zime

Sponzorované odkazy:

O kompost sa musíte starať aj v zime

V zimnom období toho nie je toľko, čo by ste mohli robiť na záhrade. Nakŕmiť vtáčiky, odstrániť sneh a ľad, posypať chodníky. Až sa budete nudiť, môžete skontrolovať váš kompost.

Váš kompost môže byť aktívny aj v zimnom období. Na jar sa vám bude hodiť. Hlavné je vedieť, čo všetko môžete kompostovať. Počas zimy tam budete dávať predovšetkým kuchynské zvyšky, po Halloweene tam určite pribudli aj tekvice, sypaný čaj, kávová usadenina. Pokojne aj vaječné škrupiny.

Kvalitný kompost obsahuje vyvážený pomer dusičnatých a uhličitých zložiek. Odpad z kuchyne je skôr dusičnatý a tak pre rovnováhu v komposte musíte pridať nejaké uhličité zložky, napríklad vetvy, seno, slamu, sušené lístie (len zo zdravých stromov!).

Nekompostujte silné vetvy, poprípade ich prežeňte štiepkovačom. Nehodí sa drevo z ihličnatých stromov, ani z drevín, ktoré ste na jeseň ošetrovali nejakým chemickým postrekom.

Kompost môžete počas zimy prekypriť, aby sa dovnútra dostal vzduch. Počas zimy je rozklad pomalší vďaka chladnejším teplotám. Pri kompostovacích nádobách nemusíte premýšľať nad nadbytočnou vlhkosťou, ktorá sa do kompostu dostáva prostredníctvom snehu. Pri klasickom komposte môžete na vrch dať hromadu lístia, slamy, pilín, ktoré prebytočnú vlhkosť pohltia a budú udržiavať v komposte lepšiu klímu.

Nemáte ešte svoj kompost a plánujete si ho založiť? Iste sa vám budú hodiť naše rady z predošlého článku, v ktorom sme o komposte písali. Článok nájdete TU .

Článok O kompost sa musíte starať aj v zime bol publikovaný 21. prosince 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...